Oblicz całki.
silverc: Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu 2 całek:
a) xe
−xdx
Prosze o pokazanie jak teego typu całki się rozwiązuje, a nie wstawienie samego wyniku

Z góry dziękuje.
20 wrz 01:28
ZKS:
a) ∫ xe
−xdx = ∫ x * [−e
−x]'dx
Teraz rozwiązujesz ją przez części.
Wzór ∫ f(x) * g'(x)dx = f(x) * g(x) − ∫ f'(x) * g(x)dx.
b) Tutaj stosujesz rozkład na ułamki proste.
| | 1 | | A | | B | | A(x + 2) + B(x − 2) | |
Przykładowo |
| = |
| + |
| = |
| |
| | x2 − 4 | | x − 2 | | x + 2 | | x2 − 4 | |
i porównujesz współczynnik przy odpowiednich argumentach.
20 wrz 01:36
silverc: co do całki b)
to jeżeli ją rozłoże to ma to w ten sposób wyglądać:
| | 3x+7 | | 3x | | 7 | |
∫ |
| : ⇒ ∫ |
| +∫ |
| |
| | x2−1 | | x−1 | | x+1 | |
czy tak ma wyglądać ten rozkład?
20 wrz 01:52
ZKS:
To sprowadź te dwa ułamki do wspólnego mianownika i zobacz czy to samo otrzymasz w liczniku
co miałeś na początku.
20 wrz 01:57