pomoże ktoś ? ;)
Ziombal: W trójkąt prostokątny został wpisany okrąg. Przeciwprostokątna została podzielona przez puknkt
stycznosci z okręgiem na odcinki o dł 2cm i 3cm. Oblicz długości z przyprostokątnych tego
trójkąta oraz promień okręgu wpisanego.
27 paź 20:36
Ziombal: Wieeeeem, że to trudne.
27 paź 20:43
:):
27 paź 21:12
MironRC:

przyprosokatne maja 3 i 4 cm bo to trojkat pitagorejski czyli 3
2+ 4
2=5
2
promien to
√5
27 paź 21:20
:):

x+y= 2,5
xy =
21
27 paź 21:21
ak1: boki to 3 i 4
promień 1
27 paź 21:24
MironRC: jak 1 ? dlaczego?
27 paź 21:24
ak1: (3+r)2+(2+r)2=52
r=1 i r=−6 (to odrzucam)
27 paź 21:27
Miron: (2+r) 2+(3+r) 2=25
27 paź 21:28
MironRC: racja
27 paź 21:29
ak1: liczysz Δ
27 paź 21:29
kicus92:

linie przerywane to dwusieczne katów (ponieważ przechodzą przez środek okręgu wpisanego).
Dzięki temu trójkąty które zaznaczyłem są parami poddobne. a zatem:
1/2*2*r=1/2*(a−r)*r
r=1/2ar−1/2r
2
r(1/2r+1−1/2a)=0
1/2*3*r=1/2*b−r)*r
3/2r=1/2br−1/2r
2
r(1/2r+3/2−1/2b)=0
oba równają sie zero więc:
r(1/2r+1−1/2a)=r(1/2r+3/2−1/2b) | :r
1/2r+1−1/2a=1/2r+3/2−1/2b
1/2a−1/2b=−1/2 |

1/2)
a−b=−1
a=b−1
Z twierdzenia pitagorasa: ("a" odrazu zastępuje prze "b−1")
b
2+(b−1)
2=5
2
b
2+b
2−2b+1=25
2*b
2−2b−24=0
Δ=4+192
Δ=196
p(Δ)=14
nie pokazuje juz tego jak liczyc bo mi sie nie chce

jak cos to pytaj
b=−2,5 lub b=4,5 ,boki mogą byc wyrazone tylko liczbami dodatnimi wiec b=4,5
zatem a=3,5
P=1/2*a*b
P=7,875
p=1/2*(a+b+c)
p=1/2*13
p=7,5
P=r*p
r=P/p
r=7,875/7,5
r=1,05
27 paź 21:32
ak1:

chyba dobrze widać dlaczego r=1
27 paź 21:55
rgergwrgwrw:

∩β⇒→∄∫∫∫∫
30 kwi 14:09
xxx:
19 wrz 18:57