matematykaszkolna.pl
Asymptota Garth: Czy y = x − 4 jest prawostronna asymptota funkcji okreslonej ponizszym wzorem?
 x2 − 4 x3 
f(x) =

dla x < −3 ∧

dla x ≥ −3
 x + 3 x2 + 4 
Bo tak mam w odpowiedziach, natomiast mi wyszlo y = x, co, jesli nic nie pokrecilem, potwierdza W|A: http://www.wolframalpha.com/input/?i=asymptotes+x%5E3%2F%28x%5E2+%2B+4%29
19 wrz 22:03
PW: Coś nie rozumiem: liczysz asymptotę ukośną (x→+), czy asymptotę prawostronną w x=−3 (x→−3+)?
19 wrz 22:10
asdf: jak dla x ≥ −3?
19 wrz 22:10
Garth: Chodzi o asymptote ukosna przy x→+.
19 wrz 22:11
asdf: Są asymptoty ukośne "prawostronne", ale one sie tak nie nazywają Po prostu: y = x − 4 dla x→ się pisze emotka
19 wrz 22:11
asdf: post z 22:10: nie czytaj, nie zauwazylem drugiej funkcji
19 wrz 22:13
Garth: asdf − w jakim sensie "jak dla x ≥ −3?". Przytocze definicje z mojego podrecznika co do Twojej wypowiedzi z 22:11. "Niech funkcja f bedzie okreslona w przedziale (−; k), [odpowiednio w przedziale (k; ) ], k ∊ R. Prosta y = ax + b jest asymptota ukosna lewostronna [odpowiednio asymptota ukosna prawostronna] wykresu funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdi lim x→−[f(x) − (ax + b)] = 0 [odpowiednio lim x→+[f(x) − (ax + b)] = 0 ]. " Jak wiec w koncu jest? Bo juz nie wiem w co wierzyc. emotka
19 wrz 22:15
asdf: mnie uczyli, ze istnieją tylko asymptoty pionowe lewo i prawostronne, na kolokwiach pisalem odpowiedzi typu, np: asymptota pionowa: x = x0 (prawostronna) x = x1 (lewostronna) asymptota ukosna: y = a1x + b1 dla x→ y = a2x + b2 dla x→ − Rób jak chcesz, to chodzi o to by zrozumieć. Niekiedy nietypowo odpowiadalem na zadania z wypuklosci, bo tak ja to lepiej rozumialem, tzn. zamiast pisac: f''(x) > 0 dla x ∊... to pisałem: f(x) "U" dla x ∊ ... Wszystko rzecz umowna, nauczyciel z doswiadczeniem na pewno Ciebie zrozumie
19 wrz 22:31
Garth: Ok, dziekuje, a wracajac do mojego pierwszego postu − jak wyglada rownanie asymptoty ukosnej przy x→+ dla mojej funkcji?
19 wrz 22:34
19 wrz 22:35