19 wrz 22:03
PW: Coś nie rozumiem: liczysz asymptotę ukośną (x→+∞), czy asymptotę prawostronną w x=−3 (x→−3+)?
19 wrz 22:10
asdf: jak dla x ≥ −3?
19 wrz 22:10
Garth:
Chodzi o asymptote ukosna przy x→+∞.
19 wrz 22:11
asdf: Są asymptoty ukośne "prawostronne", ale one sie tak nie nazywają

Po prostu:
y = x − 4 dla x→
∞ się pisze
19 wrz 22:11
asdf: post z 22:10: nie czytaj, nie zauwazylem drugiej funkcji
19 wrz 22:13
Garth:
asdf − w jakim sensie "jak dla x ≥ −3?".
Przytocze definicje z mojego podrecznika co do Twojej wypowiedzi z 22:11.
"Niech funkcja f bedzie okreslona w przedziale (−
∞; k), [odpowiednio w przedziale (k;
∞) ], k ∊
R. Prosta y = ax + b jest asymptota ukosna lewostronna [odpowiednio asymptota ukosna
prawostronna] wykresu funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdi lim x→−
∞[f(x) − (ax + b)] = 0
[odpowiednio lim x→+
∞[f(x) − (ax + b)] = 0 ]. "
Jak wiec w koncu jest? Bo juz nie wiem w co wierzyc.
19 wrz 22:15
asdf: mnie uczyli, ze istnieją tylko asymptoty pionowe lewo i prawostronne, na kolokwiach pisalem
odpowiedzi typu, np:
asymptota pionowa:
x = x
0 (prawostronna)
x = x
1 (lewostronna)
asymptota ukosna:
y = a
1x + b
1 dla x→
∞
y = a
2x + b
2 dla x→ −
∞
Rób jak chcesz, to chodzi o to by zrozumieć. Niekiedy nietypowo odpowiadalem na zadania z
wypuklosci, bo tak ja to lepiej rozumialem, tzn. zamiast pisac:
f''(x) > 0 dla x ∊...
to pisałem:
f(x) "U" dla x ∊ ...
Wszystko rzecz umowna, nauczyciel z doswiadczeniem na pewno Ciebie zrozumie
19 wrz 22:31
Garth:
Ok, dziekuje, a wracajac do mojego pierwszego postu − jak wyglada rownanie asymptoty ukosnej
przy x→+∞ dla mojej funkcji?
19 wrz 22:34
19 wrz 22:35