zmiana wartości jednej liczby tak by nie przekraczala procentu drugiej
ZUMA: Szanowni forumowicze,
mam matematyczny problem− chodzi o to jak wyliczyć (obniżyć/podniesc) jedną liczbę tak żeby
stanowiła określony procent drugiej liczby jednak pierwsza liczba zawiera się w drugiej?
Mianowicie (przykład): liczba (np. kat. A) 126 000 jest częscią liczby (suma kategorii A, B i
C) 500 000. Wiemy ze kategoria A nie może przekroczyć pewnego procentu całej sumy (np. 25%). W
tym wypadku przekracza ponieważ 25% z 500 tys to 125 tys. Obnizamy więc wartośc 126 tys o 1
tys. Nie mniej jednak wtedy musimy obnizyć także i sumę kategorii − mamy 125 tys do 499 tys.
Wtedy też 125 tys nadal przekracza 25% 499 tys − wychodzi 25,05%.
Pożadaną liczbę można znaleźć na tzw piechotę jednak nie o to chodzi. Czy ktoś z Was mógłby
wskazać mi rozwiązanie tego problemu− jaki wzór tu zastosować, jak rozwiązać to w sposób
matematyczny?
19 wrz 07:40
Trivial:
A = 126 000
S = 500 000
x = 25%
S = A + B + C
//suma
B+C = S − A ← obliczamy to tutaj i mamy
B+C = 374 000
Chcemy aby A < x*S. Wartości B i C są ustalone. Zatem:
A < x(A + B + C)
A − xA < x(B + C)
A(1−x) < x(B + C)
Czyli
| | 25% | |
A < |
| *374 000 = 124 666 |
| | 75% | |
19 wrz 09:51
ZUMA: Dziekuje za pomoc!
19 wrz 10:18