Mamy liczby pomiędzy 100 a 999 liczby całkowite (naturalne). Ile jest liczb w ty
kasia: Mamy liczby pomiędzy 100 a 999 liczby całkowite (naturalne).
Ile jest liczb w tym zbiorze podzielnych przez 13 lub 15 lub 17 ?
Potrzebuję pomoc w rozwiązaniu oraz ewentualne komentarze dlaczego tak się robi.
Z góry dziękuję.
19 wrz 22:10
kasia: up
20 wrz 00:27
123: Pierwsza liczba większa od 100 podzielna przez 13 to: 104 potem 117, 130, itd
104, 117, 130, , ..., 988
Zauważmy, że:
a
1 = 104
a
n = 988
r = 13
a
n = a
1 + (n−1)13
988 = 104 + 13n − 13
988 = 91 + 13n
897 = 13n
n = 69
Odp. Jest 69 takich liczb.
Teraz pozostałe zrób tak samo
20 wrz 00:45
Bogdan:
|A∪B∪C| = |A| + |B| + |C| − |A∩B| − |A∩C| * |B∩C| + |A∩B∩C|
| | 988 − 104 | |
liczb podzielnych przez 13 jest |
| + 1 = 69 ⇒ |A| = 69 |
| | 13 | |
| | 990 − 105 | |
liczb podzielnych przez 15 jest |
| + 1 = 60 ⇒ |B| = 60 |
| | 15 | |
| | 986 − 102 | |
liczb podzielnych przez 17 jest |
| + 1 = 53 ⇒ |C| = 53 |
| | 17 | |
| | 975 − 195 | |
liczb podzielnych przez 13 i przez 15, czyli przez 13*15 = 195 jest |
| + 1 = 5 |
| | 195 | |
|A∩B| = 5
| | 884 − 221 | |
liczb podzielnych przez 13 i przez 17, czyli przez 13*17 = 221 jest |
| + 1 = 4 |
| | 221 | |
|A∩C| = 4
liczb podzielnych przez 15 i przez 17, czyli przez 15*17 = ...
|B∩C| = ...
liczb podzielnych przez 13 i przez 15 i przez 17, czyli przez 13*15*17 = ...
|A∩B∩C| = ...
20 wrz 01:00
Bogdan:
Mała poprawka pierwszego zdania:
|A∪B∪C| = |A| + |B| + |C| − |A∩B| − |A∩C| − |B∩C| + |A∩B∩C|
20 wrz 01:06
kasia: Witam, dziękuję za pomoc.
Jednak mam kilka pytań, ponieważ nie wiem co jest poprawne.
Proszę mi powiedzieć czy rozwiązanie zadania przez mojego znajomego jest poprawne.
"Jeżeli chodzi o znajdowanie liczb podzielnych przez 13 15 17.
To na początek zajmujesz się tym najmniejszym wspólnym kółkiem wspólnym dla 13 15 17 .Więc
mnożysz 13*15*17 wynik przekracza nam 999 więc w małym kółeczku wpisujemy 0.
Następnie zabieramy się za resztę tylko ważne jest policzyć sumę wszystkich liczb to jest
999−100 daje nam wszystkich liczb 899.
Teraz zajmę się liczbami podzielnymi przez 13 i 15 .Mnożę więc i daje nam 13*15 =185 teraz
biorę 899 dzielę przez 195 co nam daje 4 +resztę ale ogólnie jest 4 teraz ważne jeżeli załóżmy
w środkowym wspólnym kółku było by 1 zamiast 0 to musielibyśmy odjąć to 1 i wpisać 3 .Ale
tutaj mamy 0 więc liczb podzielnych przez 13 i 15 jest 4.
Tak postępuje z kolejnymi.
Ważne jest teraz aby przy liczeniu liczb podzielnych tylko przez jedną z nich należy:
(899/13)−4−4 =61 odejmuje te co już policzyliśmy wcześniej
(899/15)−4−3=52
(899/17)−4−3 =45
Natomiast liczby podzielne przez 13,15,17 =0
liczby podzielne przez 13,15=4
liczby podzielne przez 134,17=4
liczby podzielne przez 15,17 =3
pod punk a liczby podzielne przez 13 i15i17 sumujemy61+52+45+4+4+3=169
liczby podzielne albo przez 13 albo 15 albo 17 sumujemy tylko te największe 61+52+45 =158"
20 wrz 03:36
Gustlik: Można tak:
100:13=7,6923076923076923076923076923077
7*13=91, 91+13=104 i mamy a1
1000/13=76,923076923076923076923076923077
76*13=988 i mamy an, dalej ciągiem arytmetycznym jak zrobił 123
20 wrz 09:58