geometria analityczna, równanie okręgu
mrcyvill: Cześć! Macie może jakieś pomysły na zadania:
1. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A, B i C, gdzie A i B są punktami
przecięcia paraboli y = x2 + 6x + 9 i prostej y = x + 5, natomiast C jest wierzchołkiem
paraboli.
2. Napisz równanie okręgu o środku S(1, 1) i odcinającego na prostej 3x − 4y + 31 = 0 cięciwę o
długości 16j.
3. Napisz równanie okręgu stycznego do obu osi układu współrzędnych i prostej 3x + 4y − 12=0.
19 wrz 18:32
PW: Cała praca domowa na moje wątłe barki (powiedział szyper).
Podpowiem do 1.
1. Obliczyć punkty, których współrzędne spełniają układ równań:
| | ⎧ | y = x + 5 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | y = x2+6x + 9 | |
To będą A i B. C obliczyć umiesz − to współrzędne wierzchołka paraboli.
Teraz tylko równanie okręgu przechodzącego przez 3 znane punkty.
19 wrz 18:38