Objętość bryły przez całkę oznaczoną
a.: Oblicz przy pomocy całki oznaczonej objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wokół osi Ox
figury oznaczonej parabolą y=2x−x2 i prostą y=x.
Jak się do tego w ogóle zabrać?
18 wrz 21:41
fx: Na dobry początek narysuj obszar, który obracasz w celu wyznaczenia granic całkowania. Można
to zrobić algebraicznie − szukasz punktów wspólnych obu krzywych.
(rozwiązująca −x2 + 2x = x).
Znasz wzór V = πa∫b [φ2(x)]dx.
Określasz, która funkcja ogranicza obszar od góry, która od dołu i masz:
πa∫b[f2górna − f2dolna]dx
Całkować potrafisz?
18 wrz 21:52