pomocy;/ wielomiany
Natliss.: Rozłóż wielomian w na czynniki
w(x)−(x kwadrat−3x−4)(x kwadrat + 5x+4)
jeżeli to możliwe proszę o dokladne wytłumaczenie,żebym mogła zrozumieć
19 wrz 16:49
ZeroOsiem: Masz dwie funkcja kwadratowe.
Oblicz Δ i miejsca zerowe
Mi wyszło
W(x)=(x+1)2(x−4)(x+4)
19 wrz 17:03
pigor: ..., np. tak : w pamięci ze wzorów Viete'a znajduję pierwiastki trójmianów
kwadratowych w nawiasach i otrzymuję
w(x)=(x
2−3x−4)(x
2+5x+4)= (x−4)(x+1) (x+4)(x+1)=
(x+1)2(x−4)(x+4) − szukany
rozkład na czynniki liniowe, gdzie −1 to pierwiastek dwukrotny. . ...

lub inaczej tak :
w(x)=(x
2−3x−4)(x
2+5x+4)= (x
2+x−4x−4)(x
2+x+4x+4)=
= [x(x+1)−4(x+1)] [x(x+1)+4(x+1)]= (x+1)(x−4) (x+1)(x+1)(x+4)=
(x+1)2(x−4)(x+4) .
19 wrz 17:07