Przekrój ostrosłupa
minnie: Ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 12 i krawędzi bocznej 10 przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez wysokość tego ostrosłupa i jedną z wysokości ściany bocznej
poprowadzoną z wierzchołka ostrosłupa. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
19 wrz 19:18
minnie: UP
19 wrz 19:36
Bogdan:
Ty jesteś Arek i Damian ?
19 wrz 19:38
minnie: kto?
19 wrz 19:41
Bogdan:
To wykonaj najpierw sam rysunek i wprowadź oznaczenia
19 wrz 19:42
minnie:

coś takiego?
19 wrz 19:47
minnie:

coś takiego?
19 wrz 19:51
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
R = |
| *12√3 = 4√3, H = √102 − R2, r = |
| R = 2√3 |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | |
Pole przekroju P = |
| (R + r}*H |
| | 2 | |
19 wrz 20:04