pierwiastki wielomianowe
Promyczek: Niech W(x)= x2 + mx + 36.
a) Wyznacz te wartości parametru m, dla których W(x)=0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie.
b) Dla jakich wartości parametru m, równanie W(x)/x−4=0 ma jeden pierwiastek?
17 cze 21:43
Jack:
a) Δ>0 i x1*x2>0 i x1+x2>0
b) zauważ, że są możliwe dwa przypadki: albo dobierzesz takie "m", że Ci się skróci wielomian
W(x) z (x−4), albo nic się nie skróci, a licznik będzie miał jeden pierwiastek (wtedy Δ=0).
17 cze 21:49
Godzio:
co do b)
W(4) ≠ 0 i to trzeba będzie wykluczyć w rozwiązaniu bo inaczej bedzie sprzecznosc
tak mi się przynajmniej wydaje
17 cze 23:00
Jack:
Wg mnie ważne, żeby x≠4 (a tym samym nie ma sensu liczenie W(4) ), natomiast nic nie stoi na
przeszkodzie żeby W(x) się rozkładał na W(x)=(x−4)(x−x2).
17 cze 23:37
hahnne: Nie rozumiem wytłumaczenia do podpunktu B.
Jakie dwa przypadki? To, że delta ma być równa zero rozumiem (wtedy istotnie jest jeden
pierwiastek), ale o co chodzi z tym "dobieraniem" m?
29 kwi 20:32
jikA:
Ustalając dziedzinę dostajesz D = R / {4} więc dla x = 4 równanie to nie ma sensu liczbowego
jeżeli Twój wielomian W(x) będzie miał dwa pierwiastki z czego jeden będzie równy x = 4
otrzymasz tylko jeden pierwiastek ponieważ ten x = 4 wyklucza Ci dziedzina.
W(4) = 0 ⇒ 4
2 + 4m + 36 = 0 ⇒ m = −13 więc dla tego m mamy jeden z pierwiasteków równy
x = 4
x
2 − 13x + 36 = (x − 4)(x − 9)
| (x − 4)(x − 9) | |
| = 0 dla x ≠ 4 upraszczamy wyrażenie i mamy |
| x − 4 | |
x − 9 = 0 a więc tylko jeden pierwiastek.
29 kwi 20:40
hahnne: Jeju, jikA, dziękuję Ci bardzo! Wszystko rozumiem
29 kwi 21:36
Maciej:

jeszcze trzeba rozpatrzyć wariant dla m=−12 i m=12, gdyż wychodzi odpowiednio 6 i −6.
Można tak zrobić, gdyż gdy licznik jest równy 0, a mianownik≠0 to W(x)/x−4=0 nadal jest
prawdziwe
18 wrz 21:40