| sin2(t) | 1 | |||
∫ | dx = ∫sin2(t)* | dt = | ||
| cos2(t) | cos2(t) |
| ||||||||||
= | ||||||||||
|
| 1 | 1 | |||
∫ tg2(2x)dx = ∫ ([ | tg(2x)]' − 1)dx = | ∫ [tg(2x)]'dx − ∫ dx | ||
| 2 | 2 |
| dt | t2 | |||
∫tg2xdx= | tgx=t, to x= arctgt , dx= | | = ∫ | dt= | ||
| 1+t2 | 1+t2 |
| 1+t2−1 | dt | |||
= ∫ | dt= ∫dt− ∫ | = t− arctgt= tgx−arctg(tgx)=tgx− x+ C | ||
| 1+t2 | 1+t2 |
ale sposób ten sam tylko uważaj na tę brakującą dwójkę,
która ma znaczenie przy różniczkowaniu, no i całkowaniu . ...
krok po kroku masz tutaj:
http://chomikuj.pl/baran83/studia/e-book+matematyka/210+ca*c5*82ek+nieoznaczonych+z+pe*c5*82nymi+rozwi*c4*85zaniami+krok+po+kroku...(1),43852919.pdf
i tutaj:
http://www.matematyka.pl/82336.htm
Z całkami jest troche inaczej jak z granicami, są schematy, ale żeby to załapać to trzeba robić
zadania, podpatrywać rozwiązania, ale też samemu próbować. Powodzenia!
| 1 | |
∫ [tg(2x)]'dx − ∫ dx? | |
| 2 |
| sin2(2x) | 1−cos2(2x) | |||
∫tg2(2x)dx = ∫ | dx = ∫ | dx | ||
| cos2(2x) | cos2(2x) |
| 1 | 1 | |||
= ∫( | − 1)dx = | tg(2x) − x + c. | ||
| cos2(2x) | 2 |
| 1 | 1 | |||
tg2(2x) = tg2(2x) + 1 − 1 = | * [2(tg2(2x) + 1)] − 1 = | [tg(2x)]' − 1 | ||
| 2 | 2 |