matematykaszkolna.pl
pomożecie:)) Maniek: Znajdź wszystkie ułamki właściwe nieskracalne o liczniku i mianowniku dwucyfrowym, których rozwiniecie dziesiętne jest okresowe, a okres zasadniczy ma trzy cyfry.
7 cze 22:19
Maniek: Eta, słońce pomóż
7 cze 22:30
Andrzej: Ja pomyślę... ale że nie wiem na pewno to będę "głośno" myślał, proszę o pomoc i uwagi. Zaczynam.
7 cze 22:34
Andrzej: Skąd się bierze okres trzycyfrowy ? Ano stąd że jest ułamek zwykły o mianowniku 999. Rozkładam 999 na czynniki pierwsze. 999 = 33*37 Skoro mianownik ma być dwucyfrowy, to w grę wchodzą zatem mianowniki 27 i 37. To teraz liczniki. Mają być dwucyfrowe... więc dla mianownika 37 będą to liczniki od 11 do 36 − czyli 26 sztuk. dla mianownika 27 będą od 11 do 26 z wyłączeniem tych podzielnych przez 3, bo ułamek byłby skracalny. 16 − 5 = 11. Razem wyszło mi 37. To taka pierwsza wersja, proszę krytykować, ja dalej będę jeszcze też myślał.
7 cze 22:38
Andrzej: no tak, zgubiłem liczniki 10, nie wiem czemu więc 39 sztuk razem
7 cze 22:40
Andrzej: mam tylko nadzieję że w treści zadania chodzi tylko o ułamki, których okres zaczyna się zaraz po przecinku... a nie mieszane, bo wtedy to już ciężka sprawa, nawet nie wiem czy nie byłoby takowych nieskończenie wiele.
7 cze 22:46
Maniek: tylko właściwe
7 cze 22:48
Andrzej: no..., to napisz jak Ci się widzi to moje pomyślenie, albo chociaż może ktoś kontrprzykład znajdzie
7 cze 22:49
Maniek: chyba dobrze myślisz bo ma to sens
7 cze 22:55
Andrzej: w ogóle to strasznie mi się podoba to zadanie emotka skąd ono jest ?
7 cze 22:57
Maniek: gimnazjum
7 cze 23:06
Maniek: dzięki Andrzej chyba bym sobie nie poradził z tym do rana
7 cze 23:07
Bogdan: Mnie też się podoba to zadanie, a także Twoje Andrzeju precyzyjne i proste, a przez to oczywiste dojście do wyniku.
7 cze 23:08
Andrzej: Dzięki emotka przywaliłem tylko z tym "nieskończenie wiele" skoro mają mieć dwucyfrowe liczniki i mianowniki to nie może być nieskończenie, ale już myślami byłem przy jakimś uogólnieniu na okres n−cyfrowy. W każdym razie nie znalazłem żadnego kontrprzykładu dotąd, jest więc nadzieja że jest OK.
7 cze 23:15
sancia 12345: pozdro dla wszystkich
29 lip 11:52
paullla: huigvjbuiytredsdfghh
19 wrz 19:04