funkcja i jej własności, przekształcenia
asia: y= 4 − f(|−x + 1|)
Wykonując odpowiednie przekształcenia, naszkicuj wykres.
Nie trzeba mi tego szkicować, chciałabym tylko wiedzieć, w jakiej kolejności należy wykonywać
działania, bo mam z tym problem (nie tylko z tym zadaniem, ale także ogólnie, a chyba nie ma
na to żadnej zasady?)
Zrobiłam to w ten sposób, ale wyszło błędnie:
y= −f(|−x + 1|) + 4
y= f(x) −−> (wartość bezwzględna z x) −−> f(|x|) −−> (symetria względem OX) −−> f(|−x|) −−>
(przesunięcie o wektor [−1,4]) −−> f(|−x + 1|) + 4 −−> (symetria względem OY) −−> −f(|−x + 1|)
+ 4
Narysowałam i według odpowiedzi jest źle