dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rożne pierwiastki?
xd: dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery rożne pierwiastki?
a) x4 − x2 +m=0
b)x4 +mx2 − m−6 =0
mamy to rozwiązać na wszystkie sposoby i nie wiem czy mi to dobrze wychodzi... pomoże ktos?
6 kwi 19:23
Gustlik: x4 − x2 +m=0
Wskazówka:
Podstawiam t=x2≥0
Otrzymuję:
t2−t+m=0
Aby równanie dwukwadratowe miało 4 różne pierwiastki, to równanie kwadratowe z pomocniczą
zmienną t musi mieć 2 rózne pierwiastki dodatnie.
Mamy zatem warunki:
1) Δ>0
2) t1*t2>0 (dodatni iloczyn to pierwiastki jednakowych znaków)
3) t1+t2>0 (suma dwóch pierwiastków dodatnich musi być dodatnia)
Ad 2) i 3) − skorzystaj ze wzorów Viete'a.
Przykład b) − podobnie.
7 kwi 00:01
dawid: Δ=4m2−4
14 cze 22:20