Twierdzenie cosinusów
kasia: Dane są długości a, b dwóch sąsiednich boków równoległoboku oraz kąt gamma zawarty między tymi
bokami. Oblicz długość przekątnych tego równoległoboku.
a=4, b=2√2 γ=45o
Jedna przekątna wyszła mi 2√2, ale jak mam się za drugą zabrać? Powinna wyjść taka sama, bo
180−45=135
To cos 135o = 90+45 czyli −sin45o. Może ktoś pomóc rozwiązać mi to zadanie?
19 wrz 23:56
Eta:
e2+f2=2a2+2b2 ⇒ f2= 2a2+2b2−e2
e2= 8
f=..........
20 wrz 00:05
Eta:
| | √2 | |
lub cos135o = cos(180o−45o) = −cos45o= − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
f2= 42+(2√2)2+2*4*2√2* |
| |
| | 2 | |
f=.........
20 wrz 00:08
kasia: Co to za wzory?
20 wrz 00:08
Ajtek:
Redukcyjne....
Dobry wieczór "
miś"
20 wrz 00:10
bezendu:
miś
20 wrz 00:12
kasia: e2+f2=2a2+2b2
mówie o tych, redukcyjne znam i używam, ale mimo wszystko nie wychodzi taki wynik jaki jest
podany w książce czyli 2√10
20 wrz 00:12
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
cos45o = |
| , cos135o = − |
| |
| | √2 | | √2 | |
Z twierdzenia cosinusów:
| | 1 | |
|BD|2 = 16 + 8 − 2*4*2√2* |
| = 8 ⇒ |BD| = 2√2 |
| | √2 | |
| | 1 | |
|AC|2 = 16 + 8 + 2*4*2√2* |
| = 40 ⇒ |AC| = 2√10 |
| | √2 | |
20 wrz 00:13
Eta:

cosβ= cos(180
o−α)= −cosα
z tw. cosinusów
e
2=a
2+b
2−2ab*cosα
f
2= a
2+b
2+2ab*cosα
+−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
e
2+f
2= 2a
2+2b
2 ( dla każdego równoległoboku zachodzi taki wzór!
20 wrz 00:15
kasia: Wcześniej się z nim nie spotkałam, wybaczcie. Poradziłam już sobie, dzięki wielkie
20 wrz 00:17
Eta:
20 wrz 00:17
Ajtek:
I Dwoje Mistrzów dało popis wiedzy

.
Dobry wieczór
Bogdan 
.
20 wrz 00:18
Eta:
20 wrz 00:19
Ajtek:
"
miś nie mrugaj tak na mnie okiem

.
20 wrz 00:21
Bogdan:
Dobry wieczór
20 wrz 00:35