Rozwiąż równanie
bezendu:
2|x|3+8=16x2
x≥0
2x3+8+24x2
x3+8−4x2=0
x3−4x2+8=0
W(2)=0
W(x−2)(x2−2x−4)
Δ=20
√Δ=2√5
x3=2∊D
x1=U{2−2√5{2}=1−√5⊄D
x2=1+√5∊D
x<0
−x3+8=4x2
−x3−4x2+8=0
W(−2)=0
W(x)=(x+2)(−x2−2x+4)
x1=−1+√5⊄D
x2=−1−√5∊D
x3=−2∊D
więc podsumowując x∊{−2,−1−√5,2,1+√5 }
18 wrz 22:51
Ajtek:
Jeżeli nie walnąłeś się w rachunkach to jest okej.
Cześć

.
18 wrz 22:54
asdf: ok
18 wrz 22:55
bezendu: Cześć
18 wrz 22:56
ICSP: Można to zrobić troszkę innym sposobem. Moim zdaniem prostszym. :
2|x|3 + 8 = 16x2
|x|3 + 8 = 4x2
|x|3 − 4|x|2 + 8 = 0 , t = |x| , t ≥ 0
t3 − 4t2 + 8 = 0
t1 = 2 , t2 = 1 − √5 , t3 = 1 + √5 z tym ze t2 nie spełnia warunku t≥ 0
t = 2 ⇒ |x| = 2 ⇒ x1 = 2 v x2 = −2
t = 1 + √5 ⇒ x = 1 + √5 v x = −1 − √5
18 wrz 23:11
Ajtek:
Siemka
ICSP, sposób ciekawy faktycznie.
Cześć
asdf |

.
18 wrz 23:14
asdf: hej
18 wrz 23:15
Saizou : lxl
3+8=4x
2 można też "dorzucić wartość bezwzględną"
lxl
3+8=4lxl
2 lxl= t , t≥0
t
3+8=4t
2
t
3−4t
2+8=0
......
t
1=2
t
2=1−
√5 sprzeczność
t
3=1+
√5
lxl=2
lxl=1+
√5
chyba tak można zrobić
18 wrz 23:15
Ajtek:
Siemka
Saizou, jak widzisz można

.
18 wrz 23:16
Saizou : ICSP mnie ubiegł

, tak to jest jak się ogarnia za dużo zakładek
18 wrz 23:16
Saizou : Witaj
Ajtek
18 wrz 23:18
Kejt: cześć
Ajtek Saizou asdf ICSP
18 wrz 23:19
Saizou : hejo Kejt , jak Cię tutaj dawno nie było
18 wrz 23:21
Ajtek:
Kejt
18 wrz 23:21
Kejt: stęskniłeś się?
18 wrz 23:21
Ajtek:
Ja się stęskniłem
18 wrz 23:22
Saizou : no, ba, zawsze miło wrócić na 'stare śmieci' (bez żadnych aluzji do wieku

)
18 wrz 23:23
asdf: hej
18 wrz 23:23
Ajtek:
"stare śmieci" to chyba nie wiek ale staz tutaj
18 wrz 23:24
Kejt: dobrze, że to dodałeś, bo dostałbyś na dzień dobry po głowie
18 wrz 23:24
Saizou : ja nawet nie pamiętam kiedy tutaj pierwszy raz zawitałem, ale to było jakieś 2,5 lat temu chyba
18 wrz 23:24
Kejt: no ja już 4 lata..
18 wrz 23:25
Ajtek:
Kejt rówieśniczko
18 wrz 23:25
Saizou : a ja się żegnam niestety już, ale szkoła wzywa jutro i to dzień bez matematyki
18 wrz 23:28
Ajtek:
Trzymaj się
Saizou 
.
18 wrz 23:29