Oblicz bez uzycia tablic ani kalkularora
Kaaasia: sin 21 − cos 69 cos 69
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin 21 sin 21 + cos 69
ma wyjsc 0,5

Tylko ze nie wiem jak
18 wrz 22:13
sushi_ gg6397228:
wzory redukcyjne znasz
18 wrz 22:26
Kaaasia: gdybym znałam, nie bylo by tu tego zadania
18 wrz 22:28
pb: [ sin 21 − cos ( 90 − 21 ) ] / sin 21 + cos 69 / [ sin ( 90 − 69 ) + cos 69 =
(sin 21 − sin 21 ) / sin 21 + cos 69 / ( cos 69 + cos 69 ) = 0 + 1/2 = 1/2
18 wrz 22:29
Eta:
cos69
o= sin21
o
| sin21o−sin21o | | sin21o | | sin21o | | 1 | |
| + |
| = 0+ |
| = |
| |
| sin21o | | sin21o+sin21o | | 2sin21o | | 2 | |
18 wrz 22:29
pb: sin ( 90 − a ) = cos a
cos ( 90 − a ) = sin a
18 wrz 22:30
18 wrz 22:30
Kaaasia: a dlaczego sin 21 = cos 69?
18 wrz 22:34
Eta:
sin21o= sin(90o−69o) = +cos69o
18 wrz 22:38
18 wrz 22:39