pierwiastkowanie
lok: pierwiastek trzeciego stopnia z
√92 
Napiszę slownie: Ile to jest pierwiastek trzeciego stopnia z dziewięciu do potęgi drugiej.
A potem 3
8/3* pierwiatek 3stopnia z
√92
17 lut 14:45
Godzio:
=
3√92 =
3√34 = 3
4/3
| 38 | | 38 | |
| = |
| = 317/3 |
| 3 * 34/3 | | 37/3 | |
17 lut 14:52
lok: Nie ma takiego wyniku.
Do wybory są:
A)33
B)332/9
C)34
D)35
17 lut 14:54
Godzio:
| 38 | |
| => dobrze napisany przykład ? |
| 3*3√92 | |
17 lut 14:56
lok: MA być tak: 38/3* pierwiastek 3stopnia z 92
17 lut 15:09
Godzio: 38/3 * 34/3 = 38/3 + 4/3 = 312/3 = 34
(tak jak wcześniej było obliczone 34/3
17 lut 15:10
Ewela: = 38/3 * 34/3= 312/3= 34
17 lut 15:11
lok: 34/3 a skąd to się wzięło?
17 lut 15:14
Ewela: pierwiastek 3stopnia z 92 to jest pierwiastek 3stopnia z 34 a to jest to samo co 34/3
teraz juz rozumiesz?
17 lut 15:19
Godzio:
3√x = x1/3
17 lut 15:35
...: pierwiastek trzeciego stopnia z −3
19 wrz 18:14
...: i
19 wrz 18:15
...: pierwiastek trzeciego stopnia z 3/8
19 wrz 18:15
19 wrz 18:15
pomocy: pierwiastek 3 stopnia z 9
12 lis 19:57