pytanie
głowa: Witam. dostałem sie na studia informatyczne. nigdy nie mialem doczynienia z programowaniem ale
cos mnie skusilo zeby pojsc na ten kierunek. tymczasem chce sie zaczac uczyc programowac. jest
ktos kto mial z tym stycznosc

od czego zaczac ? jakim programem? jaka literature przeczytac
na poczatek >?
18 wrz 22:21
Mateusz:
Zacząć od tego co masz w programie studiow, ponieważ nie ma sensu uczyc sie niepotrzebnego
jezyka np ty zaczniesz Basic−a a Basica w programie studiow nie ma( nie wiem czy w ogole
gdziekolwiek go uczą w koncu to juz martwy język tak jak i Pascal) zacznij od podstaw
matematyki i algorytmiki bo z tym bedziesz mial najwięcej pracy na studiach napisanie potem
programu mając gotową specyfikacje nie stanowi większego problemu w żadnym języku
programowania( bo to tylko narzędzie). Warto tez juz teraz sie okreslic w czym chcesz się
specjalizowac i tez od I roku nawet samemu uczyc się danej technologii bo pozniej, a zwłaszcza
po studiach to moze byc kiepsko.
19 wrz 09:42
Nienor: Na początek, jeśli idzie o matematykę, to dobry jest Krysicki i Włodarski (jak chcesz się
dowiedzieć jak to rozwiązać, a nie dlaczego tak).
Jeśli chodzi o język C, to zaczynałam do S. Prata (wyd. Helion), z tym, że to książka dla
prawdziwych kalek z programowania, jest strasznie przegadana. O jakieś ambitniejsze tytuły to
musisz pytać informatyków
19 wrz 10:45
Arczi: Szczerze powiedziawszy wejdź sobie na pracuj.pl , wpisz tam "programista" i poprzeglądaj oferty
dla juniorów lub studentów ostatniego 5 roku. Po studiach samych z siebie ograniczając się
tylko do samego zdania studiów wg mnie nikt Ciebie nie zatrudni, bo za długo zajmie
przeszkolenie Ciebie do stanu w którym generujesz zyski.Nie musisz umieć wszystkiego dobrze,
klucz w tym by wybrać sobie coś w czym chcesz się specjalizować i technologie z tym związane(I
to dobrze,tzn znacznie ponad program studiów−zdobywając w tym praktyczne doświadczenie)+znać
biegle angielski tak żeby móc czytać i sporządzać dokumentację.Samo stwierdzenie że np chcesz
być programistą Java czy C/C++ to zdecydowanie za mało, bo w tych ofertach prac jest rozrzut w
wymaganiach jak od nas do księżyca. Generalnie zawsze pojawiającym się wymaganiem jest
znajomość 2−3 języków programowania i znajomość angielskiego mniej więcej na poziomie B2.W
całej reszcie wymagań rozbieżność jest ogromna.Jak przejrzysz oferty pracy to określ sobie co
chcesz robić i zajrzyj na sylabus przedmiotów tam masz książki polecane przez doktorków z
Twojej uczelni.
19 wrz 10:59
Mateusz:
Dokładnie tak jak Arczi pisze po studiach nikt cie pozniej nie bedzie szkolił od podstaw bo po
prostu firmom sie to nie opłaca, tak samo jak np firma poszukuje administratora sieci gdzie
siec jest na routerach cisco np to bardziej im sie opłaca zatrudnic osobe ktora ma certyfikat
Cisco np z CCNA niz wysyłac na szkolenie( bo w przypadku gdy router sie sfajczy nawet nie z
winy admina to jezeli w firmie nie ma osoby z ich papierkiem własnie conajmniej na poziomie
CCNA to taki sprzet traci gwarancje i jest wymieniany lub naprawiany jako pogwarancyjny a to
tanie rzeczy nie są).
19 wrz 11:15
Licealistka: Niestety, w tym roku, do drugiej klasy liceum z rozszerzoną informatyką wprowadzili język
Pascal. Język martwy i od dawna nie używany, a MEN stwierdził, że 'fajnie by go było do
programu nauczania'...
19 wrz 11:49
PW: Licealistko, łacina też język martwy − a uczą go w szkołach. Władający łaciną mają dużą łatwość
uczenia się pewnej grupy języków europejskich i nasiąkają pewnym "duchem kultury łacińskiej".
Nie takie są drogi rozwoju myślenia ludzkiego. Najpierw uczymy dziecko co to jest pole
kwadratu, potem pole trójkąta, potem wielokąta, ... A nie od razu teoria miary i całki. Dobrze
jest nauczyć się jakiegoś języka programowania, który ma zrozumiałą dla przeciętnego człowieka
"składnię". Nauczy się, nasiąknie "pewnym duchem", a potem już będzie łatwo opanować następne
języki. Podobno Pascal jest do tego bardzo dobry, bardzo porządnie skonstruowany. A co byś
wolała w II klasie liceum, tak żeby połowa klasy nie zwariowała?
19 wrz 12:34
asdf: @Licealistka
a co byś chciała? VHDL od razu

(gdzie dodatkowo trzeba znać troche z cyfrówki)
19 wrz 12:47
Trivial:
PW, jak to co? Haskell, koniecznie z rozszerzeniem GADT (Generalized algebraic data types
− uogólnione typy algebraiczne) i z naciskiem na oczywiste korzyści płynące z zastosowania
monad.
19 wrz 13:08
PW: Nie przywalajcie mnie i Licealistki. Ja jestem dinozaur i na studiach zgłębiałem tajniki
nowoczesnego języka FORTRAN (wiecie, co o było)?
Ale powiem jeszcze jedno − dyskusja zaczęła się od pytania zadanego przez głowę , który
żadnego programowania nie widział, a wybrał studia informatyczne. I temu się dziwię.
19 wrz 13:40
Trivial: PW, pewnie że wiem co to jest. FORmula TRANslator − tłumacz formuł. Jeden z pierwszych
języków programowania. Dalej dość popularny w środowisku osób zajmujących się naukowymi
obliczeniami numerycznymi.
19 wrz 13:42
Licealistka:
@PW @asdf @Trivial
Wszystko rozumiem, i w pełni się zgadzam, że nie można zaczynać od np. Java Script czy
Assemblera, ale szczerze powiedziawszy, wolałabym zacząć od języka C... Nie da się zadowolić
wszystkich, chociaż uważam, że C jest bardziej przydatny. Ale jeszcze długa droga przede mną,
więc na pewno kiedyś się go nauczę.
19 wrz 13:45
Arczi: Informatyki nie punktują na większości politechnik, jedynie na niektórych(nie licznych)
uniwersytetach np Uniwerek Warszawski. Lepiej zdawać matmę i fizykę ze względu na większy
możliwy wybór uczelni.Zresztą uważam że błędem jest sądzić że matura ma kogoś czegoś
uczyć.Matura to bzdura.Jej poziom regularnie szybuje w dół. To tylko furtka do studiów. Studia
pomagają Ci się zorientować co chcesz robić w danej dziedzinie,dają pogląd na ogół, a później
ewentualnie uczysz się sam w wybranym kierunku.
Jeśli chodzi o programistów certyfikat nie jest jakimś przymusem,żeby dostać pracę i bardzo
dużo zależy od firmy.Inna sprawa, że to zbyt obszerny dział informatyki,jest zbyt dużo
odgałęzień żeby opracować na wszystko certyfikaty, które miałyby sens.Więc najpierw popatrzą
na Twoje podanie, posprawdzają czy faktycznie możesz coś umieć,czy masz udokumentowaną
działalność jak kod/projekty które napisałeś, czy też nie umiesz znaleźć potwierdzenia swoich
umiejętności, czyli nic nie umiesz a tylko skończyłeś studia, a rozmowa z Tobą to strata czasu
i pieniędzy na rekrutera.
W zależności od tego dostaniesz zaproszenie na rozmowę, bo jest pewien próg od którego opłaca
im się kogoś zatrudnić i w niego inwestować w postaci czasu,kursów,szkoleń, certyfikatów a to
drogie rzeczy są . Z wymaganiem certyfikatów spotkasz się w przypadku gdy aplikujesz dużych
korporacji takich jak Microsoft, IBM itd a te korporacje wydają własne certyfikaty na swoje
technologie, bądz firmy bardzo intensywnie bazujące na technologiach XXX korporacji która
wydaje certyfikaty.
Jeśli chodzi o adminów,sieciowców,grafików,ludzi od kryptografii i bezpieczeństwa to w
większości wymagają posiadania pewnych podstawowych certyfikatów(renomowanych i uznawanych na
świecie) potwierdzających umiejętności, chociażby z powodów podobnych do tego o którym
wspomniał Mateusz, jak również takich, że dziedziny te są znacznie węższe stąd znacznie
łatwiej opracować sensowne certyfikaty dla danej specjalności w przeciwieństwie do
programistów których rodzajów jest od zatrzęsienia dużo.
19 wrz 13:46
Trivial:
Żeby nie było żadnych wątpliwości, mój post z 19 wrz 2013 13:08 to totalny sarkazm.
19 wrz 14:01
Obywatel:
Jak ktoś zadaje takie pytania(jak głowa),w takim "społeczeństwie" jak Polska
doby współczesnej to się do zgłębiania tajników wiedzy ścisłej raczej nie nadaje!
Bo albo jest za mało inteligencki,albo jako ten złośliwy a uprzywilejowany kalefaktor
za mało inteligentny!
19 wrz 14:21
asdf: pytanie jak każde inne, nie wie − pyta. Natomiast ty probujesz mu (jak to wiekszosc polskiego
spoleczenstwa) dowalic, by zrezygnowal, by mu sie nie powiodlo itd.
19 wrz 14:25
Licealistka: @Obywatel
Wiesz, jest takie przysłowie: "Kto pyta, nie błądzi"...
19 wrz 14:30
Mateusz: Licealistka nic nie stoi na przeszkodzie abyś sie zaczeła sama uczyc C czy C++ JS czy innych
językow jesli wiążesz sie z którymś przyszłościowo to warto zacząć juz teraz.
19 wrz 14:33
Licealistka: @Mateusz
Oczywiście, taki mam zamiar, ale łatwiej mi się uczyć, jak ktoś mi opowiada o tym, niż z
książek
19 wrz 15:30
Mateusz:
Z samego opowiadania to tez za wiele sie nie nauczysz tu trzeba tak jak i wszedzie praktyki
19 wrz 20:13
Licealistka: @Mateusz
Jasne, ale jakieś podstawy ktoś musi mi przekazać
20 wrz 10:07