Liniowa
Ajtek:
Mam sprawę do Was mądrych

.
Mianowicie, mam zadanie typu:
Dla jakich wartości parpametru m funkcja f(x)=−3x+5−2m przecina oś OY poniżej punktu P(0;7).
Nie chodzi mi o rozwiązanie, bo z tym sobie poradziłęm, tylko jak wytłumaczyc znak
nierówności.
Ja chłopakowi poeiwdziałem w ten sposób: Jeżeli funkcja jest malejąca, to musisz napisać znak
przeciwny, czyli jak przecina poniżej to znak ">", jak powyżej to znak "<".
Ktoś podpowie
19 wrz 00:00
fdsf: będzie −3x+5−2m ponieważ jest malejąca musimy zapisać w postaci
−3x+5−2m<0
19 wrz 00:03
Ajtek:
fdsf rozwiąż to i podaj odpowiedź

. Mam 100% pewności że jest zła.
19 wrz 00:05
asdf:

nie bardzo wiem co ma monotoniczność do rzeczy tutaj.
5−2m < 7
f(x) = −3x +6
h(x)= x + 6
P(0,7)
19 wrz 00:05
Piotr:
sorry ale wg mnie to nie jest dobre. nie będzie wiedział o co chodzi tylko tak się "nauczy". to
trzeba rozumieć. Ale z drugiej strony i tak będzie lepszy od całej reszty, która w ogóle nie
będzie wiedziała o co chodzi. ja bym mu kazał narysować przykładowe f. liniowe malejące i
rosnące i żeby sam doszedł do odpowiednich wniosków. Ale to tylko ja
19 wrz 00:05
Lorak: hm..
moim zdaniem wystarczy rozwiązać
5 − 2m < 7
19 wrz 00:06
asdf: niech P(x) = 7, czyli P(0)=7
f(x) = −3x + 5−2m, f(0) = 5 − 2m
poniżej punktu, czyli, dla jakiego m funkcja f ma mnieszą wartość od P w punkcie x = 0:
f(0) < P(0)
....
19 wrz 00:08
Ajtek:
asdf f. jest malejąca. Rysunek jest okej. Tez w ten sposób kombinowałem tylko nie dałem f.
rosnącej.
Piotr, dlatego pytam. chce dać ta wiedzę Jemu, tylko nie wiem jak mam to powiedzieć,
wytłumaczyc. asdf dał mi pewien pomysł.
19 wrz 00:08
Ajtek:
Lorak dzięki

.
Za bardzo się wczułem w pierwszą lekcje i zapomniałem o podstawach
19 wrz 00:09
Bogdan:
Po pierwsze − funkcja nie przecina osi OY, tylko wykres funkcji przecina tę oś.
Wykres: y = −3x + 5 − 2m, a = −3, b = 5 − 2m
Jeśli prosta y = ax + b przecina oś OY w punkcie (0, y0), to y0 = b
Trzeba więc rozwiązać nierówność: 5 − 2m < 7 ⇒ m > −1
19 wrz 00:13
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
Wiem że funkcja nie przecina osi, tylko wykres tej funkcji. Pisałem to na szybko, nie dawało mi
to spokoju. Twoje uwagi jak zawsze są cenne

.
19 wrz 00:15