trygonometria
Madzik: W pewnym trójkącie równoramiennym umieszczono kwadrat w ten sposób, że dwa jego wierzchołki
leżą na podstawie trójkąta, a dwa pozostałe są dziela ramie trójkata w stosunku 1:3 liczac od
wierzchołka. Jaką część pola trójkąta stanowi pole kwadratu?
19 wrz 21:15
Madzik:

Po rysunku który zrobiłam wychodzi mi 4/9, dobrze? tylko jak to rozpisać, udowodnić pisemnie?
19 wrz 22:04
Tadeusz:
... Taleskiem go −
19 wrz 22:16
Madzik: hmmm ale jak oznaczyć? Niech bok(przyprostokątna) trójkącika będzie "a" , przeciwprostokątna
"b", to z tw Talesa a/b=2a/2b ? o TO TU CHODZI?
19 wrz 22:33
Saizou :

z tw. Talesa (albo z podobieństwa) mamy
lBCl*a=3ab
lBCl=3b
2a=b
√2 przekątna kwadratu, zatem α=45
o
b=a
√2
P
DEFG=b
2=(a
√2)
2=4a
2
| PDEFG | | 4a2 | | 2 | | 8 | |
| = |
| =4* |
| = |
| |
| PABC | | | | 9 | | 9 | |
jak się nigdzie nie pomyliłem to tak będzie
19 wrz 22:53
Madzik: dziękuje! zupełnie inne myślenie niż moje
19 wrz 23:09