monotoniczność i ekstrema funkcji:
ania: Zbadaj monotoniczność i ekstrema funkcji:
f(x)= xx2+1
18 wrz 18:07
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem?
18 wrz 18:53
ania: nie wiem jak obliczyć pierwszą pochodną
18 wrz 18:56
sushi_ gg6397228:
| | x | |
y= |
| tak to wyglada? |
| | x2+1 | |
18 wrz 18:59
ania: tak
18 wrz 19:03
18 wrz 19:04
ania: a jaka będzie pochodna po minusie znaczy z x
2 +1
18 wrz 19:19
sushi_ gg6397228:
rozpisz
f=...
g=...
f'=...
g'=...
bedzie łatwiej
18 wrz 19:25
ania: tak tylko jak jest x2+1 to pochodna z tego to będzie 2x?
18 wrz 19:31
sushi_ gg6397228:
czy umiesz lcizyc pochodne czy zgadujesz?
(x2+1)'x= 2x
18 wrz 19:34
ania: umiem ale nie byłam pewna
18 wrz 19:42
ania: czyli w liczniku będzie x2+1− 2x?
18 wrz 19:43
sushi_ gg6397228:
mialas zapisac, co podalem o 19.25 , a potem podstawic do wzoru; a nie pytac sie wyrywkowo ile
cos tam gdzies bedzie
18 wrz 19:47
ania: czyli:
f=x
f'=1
g= x2+1
g'=2x
18 wrz 20:10
sushi_ gg6397228:
zgadza sie,
teraz przepisujemy wzor na pochodna ilorazu i podstawiamy
18 wrz 20:16
ania: oki Dziękuje
18 wrz 20:22