Wykaż, korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu
wajdzik: Wykaż, korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, że liczba
5√8 jest
niewymierna.
x
5=8
W(x)=x
5−8=0
p:{+−1;+−2;+−4;+−8}
Jaki jest najszybszy sposób na udowodnienie tego twierdzenia? Czy może mogę już to tak
zostawić.
Proszę o pomoc
18 wrz 19:27
wajdzik: ?
18 wrz 19:41
wajdzik: ?
18 wrz 19:51
pb: f(x) = x5 − 8
0 = x5 − 8 => x = 5√8 , wiec jezeli liczba 5√8 jest wymierna, to jest dzielnikiem
wyrazu wolnego, nie jest, wiec nie jest tez wymierna
18 wrz 22:25
wajdzik: dzięki wielkie!
19 wrz 09:04