matematykaszkolna.pl
Olimpiada Matematyczna nowy: Mam pytanie do olimpijczykow z matematyki na poziomie Liceum. Otóż chcem wziąć udział w tej olimpiadzie(licealnej) i nie wiem co dokładnie ( a najlepiej jakie temty przerobic i znac) zeby dojsc do trzeciego etapu(finalu). Nie musze(przynajmiej narazie emotka ) zostac laureatem, albo choc wyroznienie. Bardzo bym prosil o dokladne zagadnienia, gdyz poprostu ucze sie i ucze a wiekszosc tych zadan to ciagle magia. To co umiem to: 1. I i II klasa licealna, poziom rozszerzony 2. III klasa liceum z poziomu rozszerzonego zrobilem wszystko oprocz: Prawdopodobienstwa i analizy matematycznej(ktorej w niektorych podrecznikach nawet nie ma). Czyli zagadnienia, ktore umiem to: − funkcje liniowa, kwadratowa, wymierna,logarytmiczne, wykladnicza, trygonometryczna(wszystkie do matury rozszerzonej) − planimetria i stereometria − geometria analityczna(wszystko to co bylo w podrecznikach z p.rozszerzonego) − ciag arytmetyczny, geometryczny, wielomiany, logika, wartosc bezwzgledna. − i pare innych mniejszych zagadnien potrzebnych do matury rozszerzonej np. indukcja matem., dzialania na wektorach, symetrie itp. (wiecie o co chodzi ) Ogolnie to napisze mature rozszerzona(ale bez prawdopodobienstwa!), a analizy matematycznej wogole nie ruszylem( bo nie wiem czy to jest potrzebne). Prawdopodobienstwa to tez nie wiem czy to potrzebne do tej olipmiady. WIEC BARDZO PROSZE O POMOC KOGOS KTO SIE PRZYGOTOWYWAL DO TEJ OLIMPIADY. Prosze doradzcie z czego sie uczyliscie i jakie tematy trza znac, zeby wmiare umiec zrobic te zadania. Wiem, ze pewnie trzeba tu duzo cwiczen, ale ja wogole nie moge zaczac . Udalo mi sie zrobic pierwsze 2 zadania z tegorocznej olimpiady, ale nastepnych kompletnie nie wiem . Z tego co zauwazyle to potrzeba sporo znac twierdzen rowznych tozsamosci, wiec o to tez prosze skad je poznac. Z gory bardzo, ale to bardzo dziekuje. I prosze o jak najszybsza odpowiedz.
13 wrz 15:06
Bogdan: Tu http://www.om.edu.pl/ zobacz, zapoznaj się z zadaniami (kliknij w zaznaczony niebieskim kolorem wyraz zadania). Zapoznaj się z jak najwiekszą ilością książek, zbiorów zadań, publikacji dla olimpijczyków i osób lubiących matematykę. Opanowanie programu szkolnego, nawet na poziomie rozszerzonym, jest niewystarczające. Trzeba mieć w sobie pasję do matematyki. Bezwzględnie wszystkie zadania z różnych zbiorów należy rozwiązywać samemu i nieustannie poszerzać swoja wiedzę. Na rynku jest wiele ciekawych publikacji dotyczących matematyki, zachęcam do zapoznawania się z nimi. Sprawność rachunkowa też ma niebagatelne znaczenie. Codziennie trzeba rozwiązywać po kilkanaście, kilkadziesiąt zadań, "w świątki, piątki i w niedziele". Życzę sukcesów
13 wrz 15:27
Bogdan: http://merlin.pl/Zadania-z-matematyki-dla-olimpijczykow_Henryk-Pawlowski-Wojciech-Tomalczyk/browse/product/1,33960.html http://www.matematyka.wroc.pl/book/liga-zadaniowa (tu jest wiele ciekawych zadań) W Internecie znajdziesz setki stron dotyczących matematyki, sam szukaj materiałów, bądź kreatywny.
13 wrz 15:50
Lucilla: A propos tej OM to też myslalam, zeby wziac w niej udział. Równiez jestem w 3 klasie liceum. Nie przepadam za zadaniami typu "wykaż" a widze, że sa tu prawie same takie. Jak patrzyłam tez z wcześniejszych lat są także całki(o ile się nie mylę), trochę mnie to przeraża. Też nie zależy mi na tym żeby byc laureatem, ale żeby poprostu spróbowac, tylko zastanawiam się czy posiadając wiedzę na poziomie rozszerzonym z matematyki podołam zrobic jakiekolwiek zadanie. Wiem, że jeżeli sie zdecyduje, (a decydowac się musze już) będzie wymagało to spędzenia większości czasu na rozwiązywaniu zadań matematycznych. Nowy a Ty sie juz zdecydowałeś? Jak Ci idzie rozwiazywanie tych zadań?
19 wrz 19:16
Piotr: Nowego raczej juz nie ma. pisał ten post w 2010 roku emotka
19 wrz 19:18
Lucilla: oj, nie zwróciłam uwagi na rok
19 wrz 21:39
Mila: Laureatem OM jest Vax. Jeśli wejdzie na forum, to poproś o wskazówki. Myślę, że należy brać udział zajęciach Koła Matematycznego− tam dostaniesz dokładną informację.
20 wrz 00:03