Tw. sinusów
Alk: Jak udowodnić twierdzenie sinusów w przypadku gdy rozpatrywanym trójkątem jest trójkąt
rozwartokątny?
19 wrz 19:15
PW: Rozumiem, że na lekcji było dla prostokątnego i ostrokątnego, a to jest praca domowa?
19 wrz 19:23
AS: | | 1 | |
Wykorzystuję wzór na pole trójkąta P = |
| a*b*sin(γ) |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| a*c*sin(β) = |
| b*c*sin(α) |
| 2 | | 2 | |
a*sin(β) = b*sin(α)
Podobnie powtórzyć dla pary boków b i c
19 wrz 19:33
Alk: a mógłbyś mi to też napisać? byłbym wdzięczny
19 wrz 19:35
PW: Narysuj trójkąt rozwartokątny wpisany w okrąg. Narysuj inny trójkąt, który nie jest
rozwartokątny, ale ma bok a taki sam jak ten pierwszy trójkąt. Żeby uniknąć dyskusji najlepiej
wziąć taki, którego jednym z boków jest średnica okręgu, wtedy na pewno wiemy, że jest
prostokątny. A dla prostokątnego już wiemy:
U{a}{sinα)=2R
Jest to typowe postępowanie w dowodzeniu: żeby udowodnić trudniejszy − nieznany przypadek
sprowadzamy go do już znanego. Dlatego pytałem, czy na lekcji były te łatwiejsze przypadki.
Nie mówię, że rozumowanie AS jest złe, ale tu na pewno szło o dokończenie dowodu
twierdzenia sinusów jednolitą metodą, opartą na spostrzeżeniu, że kąty wpisane oparte na tym
samym łuku są równe.
19 wrz 19:49
Alk: Cholera, mało to rozumiem, nighdy nie byłem dobry z geometrii

. Mógłby mi to ktoś narysować i
pokazać?
19 wrz 19:59
PW: Nie umiem tutaj rysować, dostałbym furii. Co narysuję jakimś cudem okrąg i chcę dorysować
trójkąt, to okrąg ginie. Chyba jestem mało inteligentny. W wielu programach graficznych sobie
radzę od 20 lat, a tu nie potrafię.
19 wrz 20:32
Nienor:

Oto chodzi
PW
Koło znika bo próbujesz rysować za duże, takie, żeby dotawało do brzegów,
a tak nie wolno.
19 wrz 20:41
PW: Dzięki, tak właśnie było, bo źle widzę i mam tendencje do rysowania duuużych ilustracji.
Stanowczo jednak wolałbym zrobić rysunek gdzie indziej i tu wstawić *.png czy *.eps.
19 wrz 21:23