Oblicz objętość bryły otrzymanej z obrotu wskazanej figury wokół wskazanej osi:
adaś: Oblicz objętość bryły otrzymanej z obrotu wskazanej figury wokół wskazanej osi: ox
T={(x,y):0<=x<=π6, 0<=y<=tg2x}
Bardzo proszę o rozwiązanie całego zadania krok po kroku.
19 wrz 12:34
19 wrz 13:13
Trivial: A skąd ta jedna druga?
19 wrz 13:37
Trivial:
Zresztą po co pamiętać te wzory. Wystarczy znajomość całek wielokrotnych i wyprowadzenie
zajmuje jedną linijkę.
V = ∭V dV = ∫02π dφ*∫abdx∫0f(x) rdr = π*∫ab f2(x)dx
19 wrz 13:47
adaś: Dobrze, wzór znam, ale co podstawiam za a i b a co za funkcję f(x).
19 wrz 13:50
Nienor: Bo się pyta o połowę takiej figury, tę co leży nad płaszczyzną OX. Wzór opisuje całość.
Nie każdy zna całki wielokrotne (jak się je zna, to wychodzi to jakoś naturalnie i się zwykle o
to nie pyta)
19 wrz 13:52
Trivial: | | π | |
No jak to, wszystko masz podane jak na tacy. a = 0, b = |
| , f(x) = tg2x. |
| | 6 | |
19 wrz 13:52
adaś: Teraz wszystko jasne, dziękuje za pomoc !
19 wrz 13:58
Trivial:
Nienor, dlaczego o połowę? Ja widzę granice dla x, i y.
19 wrz 13:59
Trivial:
Źle się wyraziłem. Widzę granicy dla figury, a nie bryły. Tak otrzymaną figurę potem obracamy
dookoła osi Ox.
19 wrz 14:02
Nienor: haha, dobra nie ważne. Masz rację
Trivial. Coś mi ten skrót myślowy nie wyszedł
19 wrz 14:07