okrąg
kamil: w okrag x2+y2=20 wpisany jest trójkąt równoramienny prostokątny. wierzchołek kąta prostego
tego trójkąta ma współrzędne (2,4). wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
18 wrz 12:20
req: skorzystaj z tego że prosta y=ax+b przechodzi przez punk (2,4) oraz tego że wspołczynniki "a"
prostych których szukasz muszą spełniać równanie a
1*a
2=−1 , no i oczywiście długości muszą
mieć takie same
18 wrz 12:27
kamil: niestety, ale nie wiem jak to zrobc.
18 wrz 12:30
req: oprócz tego przeciwprostokątna to jest średnica naszego okręgu , prosta zawierająca średnice
przechodzi przez środek naszego koła. Oblicz odleglość środka od naszego punktu (2,4) i
narysuj sobie to
18 wrz 12:34
req: prosta przechodząca przez środek i punkt (2,4) to y=2x
| | 1 | |
prosta prostopadła do tej prostej to y=− |
| x |
| | 2 | |
teraz tylko punkty wspólne tej prostej z okręgiem , trzeba rozwiązac układ równań
y
2+x
2=20 , można jeszcze prosciej
18 wrz 12:39
req: przepraszam , zapedziłem się
| | 1 | |
4=− |
| 2+b to jest ta nasza prosta |
| | 2 | |
b=5
18 wrz 12:42
dero2005:

liczę współczynnik a prostej AO
liczę współczynnik kierunkowy prostej BC prostopadłej do OA
liczę równanie prostej BC przechodzącej przez punkt O(0,0)
y
BC = a
BC(x − x
O)+ y
O
y
BC = −
12(x− 0) + 0 = −
12x
liczę punkty B i C
porównuję równanie prostej BC i równanie okręgu
−
12 x=
√20− x2 |
2
14x
2 = 20−x
2
x
1 = −4 x
2 = 4
y = −
12x
y
1 = 2 y
2 = −2
B (−4. 2)
C (4, −2)
18 wrz 18:52
Adian: Powyżej wszystko dobrze, tylko mało wytłumaczone i niektórzy nie rozumieją, więc:
Współczynnik prostej AO liczymy przez podstawienie pod równanie funkcji liniowej y=ax+b
wspolrzednych punktow A=(2,4) i 0=(0,0). Tak więc: 0=a*0+b oraz 4=2*a +b. Wychodzi jak to
napisał dero: y=2x.
Wzór na współczynnik kierunkowy(a) prostej prostopadłej to a1*a2=−1 z czego wynika że a2 =
−1/a1 czyli −1/2.
Z powyższego wiemy że prosta BC wyraża się funkcją y=−1/2x + b, a po podstawieniu współrzędnych
punktu 0=(0,0) zauważamy że b=o czyli y=−1/2x.
Szukamy punktów wspólnych okręgu x2 + y*2 = 20 i prostej y=−1/2x. Najprościej podstawić pod y
z równania okręgu wartość funkcji y = −1/2x czyli:
x2 + (−1/2x)2 = 20
i tu po odpowiednich przekształceniach możemy dotrzeć ławo do postaci dero2005 i po rozwiązaniu
wychodzi rzeczywiście x1=−4 a x2=4 a więc y1=2 a y2=−2
Wytłumaczenie na prośbę kogoś kto nie mógł załapać.
11 paź 20:58
Hhh: a skąd wiedzieć ze punkt S leży na punkcie 0,0 nie mając rysunku?
18 wrz 20:34
5-latek: Np stad
Rownanie okregu w postaci kanonicznej jest takie (x−xs)2+(y−ys)2=r2 gdzie xs i ys
to wspolrzedne srodka okregu
masz takie rownanie x2+y2=20
To rownanie mozemy zapisac tak (x−0)2+(y−0)2=20 jakie masz tu wspolrzedne srodka okregu?
Odczytaj je sobie glosno
18 wrz 20:43