układy równań
doma23w: W okrąg x2+y2=20 został wpisany trójkąt równoramienny prostokątny. Wierzcholek kąta prostego
tego trójkąta ma współrzędne (2,4). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków.
Bardzo prosze...
14 maj 19:20
Janek191:
x2 + y2 = 20
S = ( 0; 0) ; r2 =20 = 4*5 ⇒ r = 2 √5
C = ( 2; 4)
I OC I = r = 2 √5
Prosta OC:
y = a x + b
0 = a*0 + b ⇒ b = 0
−−−−−−−−−
4 = a*2 + 0
2 a = 4
a = 2
−−−−−−
y = 2 x
=========
Prosta prostopadła do pr OC przechodząca przez punkt O, czyli pr AB
2*a2 = − 1
więc
a2 = − 0,5
y = − 0,5 x + b2
0 = − 0,5 *0 + b2 ⇒ b2 = 0
y = − 0,5 x
=========
Szukamy punktów A i B na prostej o równaniu y = − 0,5 x ( na przecięciu z okręgiem ):
x2 + y2 = 20
y = − 0,5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + ( − 0,5 x)2 = 20
x2 + 0,25 x2 = 20
1,25 x2 = 20
x2 = 20 : 1,25 = 16
x = − 4 ∨ x = 4
więc
y = − 0,5*( −4) = 2 ∨ y = − 0,5*4 = − 2
Odp. A = ( − 4; 2) , B = ( 4; − 2)
============================
14 maj 19:50
ahs:
14 maj 19:55
doma23w: dziekuje bardzo
14 maj 19:56
Eta:
| | 1 | |
Prosta k: y=2x prosta p⊥k p: y=− |
| x |
| | 2 | |
rozwiązując układ równań prostej p i okręgu
x
2+y
2=20
| | x2 | |
x2+ |
| =20 ⇒ x2=16 ⇒ x=4 v x= −4 to y= −2 v y=2 |
| | 4 | |
B(4,−2) , C(−4,2)
14 maj 20:05
Hhh: skąd wiedzieć ze S lezy na 0,0? przeciez od punktu Z okrag moze isc zupelnie w inna stronę
18 wrz 21:00
18 wrz 21:21