Funkcja wykładnicza, parametr.
Paweł: Witam,
Mam problem z zadankiem z funkcji wykładniczej. Mam jutro sprawdzian, a podobno ma być zadanie
tego typu, więc proszę o pomoc. Oto one:
Dla jakich wartości parametru m∊R, równanie
32x + 32x−1 + 32x−2 + ....=(1−m)*3x − 1,5m2
Ma 2 różne rozwiązania?
19 wrz 21:11
Nienor: | | 1 | | 1 | | 3 | |
9x(1+ |
| + |
| +...)=(1−m)*3x− |
| m2 |
| | 3 | | 9 | | 2 | |
Ta lewa strona nie ma końca

Brałeś szereg geometryczny
19 wrz 21:14
Piotr 10: Szeregu geometrycznego nie ma teraz w programie nauczania w liceum, więc takiego zadania nie
powinieneś mieć
19 wrz 21:16
Nienor: Ja tam miałam z niego sprawdzian w liceum Piotr, więc pytam.
19 wrz 21:17
Paweł: Jeszcze nie. Ok to zaraz napisze jak mi wyszło. Dzięki.
19 wrz 21:18
Paweł: Jestem w 3 liceum, jade jeszcze starym programem, dklatego mam
19 wrz 21:20
pigor: ...sądzę, że twój N−l(ka) olewa podstawę programową
i ja go(ją) rozumiem , a nawet popieram . ...
19 wrz 21:23
Paweł: lewa strona wyszła mi 9x * 3/2. Co teraz?
19 wrz 21:23
Nienor: | | 3 | |
Znaczy na upartego, to jest funkcja a*9x=(1−m)*3x− |
| m2, bo ten szereg ma określoną |
| | 2 | |
wartość, ma granicę.
19 wrz 21:23
Piotr 10: Ja też jestem w III kl liceum i pani profesor powiedziała, że szeregu geometrycznego nie
robimy, bo nie ma w programie nauczania tego i woli poćwiczyć inne zadania na maturę
19 wrz 21:26
Paweł: Do rozszerzonej matury chyba sie to przyda.
19 wrz 21:29
Paweł: Jak wszystko przeniosłem na jedną stronę i to delta wychodzi zawsze dodatnia, więc dla każdego
m równanie powinno mieć 2 rozwiązania, ale chyba popełniłem błąd, bo jeśli prawa strona będzie
ujemna to wyjdzie sprzeczność. Jakieś rady, albo wskazówki?
19 wrz 21:35
Piotr 10: W rozszerzeniu też tego nie ma w programie nauczania, aczkolwiek sam te zadania robiłem, bo są
ciekawe i w miarę proste
19 wrz 21:37
Paweł: wykonalne wg to zadanie?
19 wrz 21:49
Nienor: m nie jest niewiadomą. m tylko tak jakby ,,rozszerza,, funkcję lub ją przesuwa góra/dół.
hmm...
nie widzę tu eleganckiego sposobu (powiedzmy, że jest późno

)
m>1 → brak rozwiązań, bo lewa strona jest cały czas nad osią OX, a lewa bywa pod (dla 3
0=1, a
funkcja kwadratowa dla tych m−ów rośnie szybciej niż linowa). Przetną się te dwie funkcje raz
tylko, czyli jedno rozwiązanie.
m<1
prawa strona musi być na tyle wysoko, aby choć jej część zachaczyła dwa razy o 9
x, z tym, że
nie możemy wtedy tej funkcji wznieść nad 0, bo zawsze −m
2 zaniża pod oś OX.
m=1
9
x=1
1 rozwiązania − funkcja wykładnicza jest różnowartościowa.
Czyli nie ma takich m.
Nie wiem na ile to może prześć.
19 wrz 21:57
pigor: ..., tak, szereg po lewej jest zbieżny do
32*9
x, więc masz równanie
kwadratowe :
329
x= (1−m)3
x−1,5m
2 /* 2 ⇔ 3(3
x)
2−2(1−m)3
x+3m
2= 0 − równanie
zmiennej 3
x>0 ma 2 różne rozwiązania ⇔ są one dodatnie, co ma miejsce ⇔
⇔ Δ >0 i 3m
2>0 i −2(1−m) >0 ⇔ 4(1−m)
2−12*3m
2 >0 i m≠0 i 1−m< 0 ⇔
⇔ (1−m)
2−9m
2 >0 i m≠0 i m >1 ⇔ (1−m−3m)(1−m+3m) >0 i m>1 ⇔
⇔ −4(m−
14)*2(m+
12) >0 i m>1 ⇔ (m−
14)(m+
12)< 0 i m>1 ⇔
⇔ −
12< m <
14 i m>1 ⇔
m∊∅ i tyle, ciekawe, bo wyszło mi,że nie
istnieje m spełniające warunki zadania, cóz może gdzieś się ...

walnąłem
19 wrz 22:12
Paweł: pigor możesz mi napisać jakie masz a,b,c w funkcji kwadratowej. Bo mi sie wydaje,że błąd sie
tam zakradł do delty
19 wrz 22:22
pigor: ..., hmm, "moje" współczynniki, to
a= 3, b= −2(1−m), c=3m
2 i tak

, masz rację (wziąłem zly znak)
i układ warunków powinien być taki :
Δ >0 i 3m
2>0 i
+2(1−m) >0 ⇔ ... ⇔ −
12< m <
14 i m≠0 i m<1 ⇔
⇔ −
12< m < 0 lub 0 < m <
14 ⇔
m∊(−12;0)U(12;14) . ...
19 wrz 22:40
pigor: .... końcowy wynik ,źle powinienem tak :...m∊(−12;0) U (0;14)
19 wrz 22:42
Paweł: ok, dzięki
19 wrz 22:46
Paweł: Po podstawieniu 16 wychodzi jedno miejsce zerowe dodatnie a drugie ujemne.
19 wrz 22:52
Paweł: A to chyba źle
19 wrz 22:54