rownania kwadratowe
celina: 2x2+3x=2
jak mam to obliczy
19 wrz 18:02
Aga1.: 2x2+3x−2=0
19 wrz 18:05
celina: dziekuje juz chyba wiem jak dalej
19 wrz 18:07
celina: a czy te zadanie dobrze rozwiazuje

?
x
4−2x
2−3=0
x
2*x
2−2x
2−3=0
x
2=t
t*t−2*t−3=0
t
2−2t−3=0
a=1 b=−2 c=−3
Δ=b
2−4ac=(−2)
2−4*1*(−3)=4+12=16
19 wrz 18:25
Aga1.: ok.
dopisz x2=t i t≥0
i licz dalej t1 i t2
19 wrz 18:29
celina: oki tak myślałam ale nie byłam pewna dzieki
19 wrz 18:30
Bogdan:
albo bez tej natrętnej zmiennej t:
x4 − 2x2 + 1 − 4 =0 ⇒ (x2 − 1)2 − 22 = 0 ⇒ (x2 − 1 − 2)(x2 − 1 + 2) = 0
x2 = 3 ⇒ x = −√3 lub x = √3
lub
x2 + 1 = 0 sprzeczność
19 wrz 18:35