całka podwójna-obszar trójkąta
Marek: Oblicz obszar trójkąta o wierzchołkach A(−1,1), B(0,0), C(2,2)
∫∫(x+2y)dxdy
Czy ktoś mi pomoże z wyznaczeniem obszaru całkowania ?
18 wrz 22:50
Marek:
18 wrz 22:57
Basia:
nie "oblicz obszar trójkąta ABC" tylko oblicz D∫(x+2y)dxdy gdzie D=△ABC
napisz równania prostych: pr.AB; pr.AC i pr.BC
P = −1∫0dx pr.AB∫pr.AC(x+2y)dy + 0∫2dx pr.BC∫pr.AC(x+2y)dy
18 wrz 23:38
Basia: D∫∫ oczywiście
18 wrz 23:39
Marek: P=−1 ∫0 { −x ∫13x+113 (x+2y)dy}dx +
0 ∫2 { x ∫13x+113 (x+2y)dy}dx
Czy prawidłowo ?
18 wrz 23:51