Liczby rzeczywiste
bezendu:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste spełniające równanie
(x3+4x−2x−8)−x2−3x+4
[x2(x+4)−2(x+4)]−x2−3x+4
[(x+4)(x−√2)(x+√2)(x−1)(x+4)
Doszedłem do takiego czegoś. (Nie wiem czy to jest ok ) Proszę o jakieś wskazówki
18 wrz 18:17
Saizou : a gdzie jest to równanie
18 wrz 18:18
Mila:
Gdzie jest znak =?
18 wrz 18:18
bezendu:
(x3+4x2−2x−8)−x2−3x+4=0
18 wrz 18:20
Piotr:
hmm. chyba podstawa potęgi =0 ∧ wykładnik ≠ 0.
18 wrz 18:50
Mila:
(x3+4x2−2x−8)(−x2−3x+4)=0
x3+4x2−2x−8=0 i (−x2−3x+4)>0
D: x∊(−4,1)
w(x)=(x3+4x2−2x−8)
w(−4)=−64+64+8−8=0
Schemat Hornera
1 4 −2 −8 x=−4
1 0 −2 0
(x3+4x2−2x−8)=(x+4)*(x2−2)=(x+4)*(x−√2)*(x+√2)
miejsca zerowe:
x=−4∉D, x=√2∉D, x=−√2
odp. x=−√2
18 wrz 18:54
bezendu:
−x2−3x+4>0 dlaczego ?
18 wrz 18:55
Piotr:
dobrze, że napisałem chyba
18 wrz 19:01
Mila:
Na konkrecie:
Cały wielomian "przeszedłby" do mianownika, a mianownik nie może być równy 0.
Podstaw za x liczbę
√2 to się przekonasz.
A jaką masz odpowiedź?
18 wrz 19:03
bezendu: x=√2 lub x=−√2
18 wrz 19:05
Mila:
w(√2)=0
Wykladnik:
−(√2)2−3√2+4=−2+4−3√2=2−3√2≈2−3*1,7<0
0ujemnej ?
W jakiej to książce?
18 wrz 19:21
bezendu: ''Matematyka dla kandydatów na wyższe uczelnie zdających maturę z matematyki''
Zbiór zadań otwartych wraz z odpowiedziami 2002−2013 tom 2 Dariusz Gwizdak
18 wrz 19:27
Mila:
Będę sie upierać przy swoim, ale zapytamy Basię i Etę, w końcu nie jestem nieomylna.
18 wrz 19:36
bezendu: To raczej błąd w książce

w wskazówkach jest podane rozpatrz przypadki A,B dla których A
B=0
18 wrz 19:39
Mila:
Szukaj Basi i Ety.
18 wrz 19:44
PW: Jasne, nie definiuje się ujemnej potęgi zera, tak jak napisała Mila o 19:03
18 wrz 20:24
Mila:
18 wrz 20:48
Basia: ależ
Milu nie przesadzaj

oczywiście, że 0
ujemnej nie istnieje
bezenu jaki błąd ? podpuścili Cię tą liczbą mnogą
jest tylko i tylko jeden taki przypadek A=0 i B>0
18 wrz 21:29
bezendu: Dziękuje za odpowiedzi
18 wrz 21:30
Mila:
Dziękuję.
18 wrz 21:31