Ostrosłup
Arek: Ostrosłup prawidłowy trójkątny ABCS, gdzie S jest wierzchołkiem ostrosłupa o krawędzi podstawy
a i kącie między krawędzią boczną i krawędzią podstawy α przecięto płaszczyzną przechodzącą
przez środki krawędzi bocznych BS i CS oraz wierzchołek A. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
19 wrz 18:50
Arek: Potrafi ktoś to rozwalić?
19 wrz 19:23
Arek: Ktokolwiek?
19 wrz 20:04
Arek: Pomoże ktoś?
19 wrz 20:38
Nienor: To jest nie tyle trudne, co strasznie żmudne, do tego wychodzą zwykle długie i poplątane
wyniki, w któych, zwłaszcza pisząc na komputerze można się pogubić.
19 wrz 20:44
Arek: To może rozwiązanie z kartki na maila venom11@o2.pl?

może być nawet takie podstawowe które
potem bym sobie do końca policzył
19 wrz 20:52
Mila:
(odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do boku trzeciego i równy połowie
tego boku)
GA=h − wysokość ΔDEA
W ΔSFB:
| | OF | | | | √3ctgα | |
cos∡OFS= |
| = |
| = |
| |
| | SF | | | | 3 | |
| | √3ctgα | |
AG2=AF2+GF2−2*AF*GF* |
| |
| | 3 | |
Spróbuj dalej sam,
jeśli masz odpowiedź to podaj, pisz w razie trudności.
19 wrz 21:25
Arek: Dzięki, rozwiązałem do końca i wyszło jak w odpowiedzi
19 wrz 21:30
Mila:
19 wrz 21:38