potęga o wykładniku wymiernym
Gimigis: | | 1 | | 3 | |
3 do potęgi |
| x 12 do potęgi |
| : √8,pomoże ktoś  |
| | 8 | | 4 | |
mam zapisać w postaci a
x a∊N x∊W
12 gru 18:35
Gimigis: to x to razy
12 gru 18:40
ula: musisz to bardziej sprecyzować, bo tu nie wiadomo co jest do potęgi i jakiej
to 3 jest do tej potęgi? a te dzielenie √8? wszystko czy potęga?
12 gru 19:06
Gimigis: nie umiem tego inaczej napisać

3 jest do potęgi 1/8 razy 12 do potęgi3/4 i podzielone przez
pierwiastek z 8.
12 gru 19:09
ula: myślę, że to tak
| 318*1234 | | 318*(3*4)34 | |
| = |
| =
|
| √8 | | 812 | |
| 318*334*434 | |
| =378*414 |
| (2*4)12 | |
12 gru 19:15
Gimigis: w odpowiedzi jest 3 do potęgi 7/8
12 gru 19:18
ula: bo 414=1 nie policzyłam
12 gru 19:27
gimigis: a 2 do 1/2 też jest 1

bo ja zapisałabym to
√2
12 gru 19:29
ula: masz rację, już poprawiam
12 gru 19:32
12 gru 19:35
gimigis: to strasznie głupie zadanie...nie zgadza się z odpowiedzią,kurcze...
12 gru 19:38
gimigis: wiesz co już wiem...przecież to się skróci i zostanie samo 3 do potęgi 7/8
12 gru 19:43
ula: swietnie! już myślałam, że nie wpadniesz
12 gru 19:46
gimigis:
12 gru 19:47
Martek: 8u (1)(3)
23 paź 13:44
olo:

4 do potęgi (− 1/4)
18 wrz 20:44
Lusa:
8 maj 12:23