Która z podanych dwóch liczb jest większa? Ile razy większa?
gogoo: Która z podanych dwóch liczb jest większa? Ile razy większa?
a=1210 b=245
18 paź 18:08
Rivi: a=125=45*35=210*35
b=245=45*25*35=210*25*35
czyli b) jest większa o 35 razy. Rozumiesz czy rozpisać któreś przejście?
18 paź 18:15
Rivi: przepraszam, 25 razy większa
18 paź 18:15
:P: tak rozumiem wielkie dzięki
18 paź 18:17
Rivi: argh, a było do
10... to w takim razie na tej zasadzie rozpisz 12
10 i porównaj
18 paź 18:17
:P: tak tak zauważylem dzieki
18 paź 18:19
Paula: Liczba a to (122)5. Teraz wiesz, że 122=144, więc masz liczby sprowadzone do tej samej
potęgi: a=1445 i b=245. Liczba a jest większa od liczby b 7776 razy, bo
1445245={14424}5=65=7776
18 paź 18:20
:P: a jeszcze gdybys umiał: Zapis w postaci jednej potegi
510+510+510+510+510
18 paź 18:20
Paula: = 5 * 510 = 511
18 paź 18:46
Ciekawska: Rivi: czy tu nie jest źle? napisałeś w pierwszym komentarzu a=125 a nie powinno być 1210?
20 wrz 18:57
;'.: glupie
23 wrz 21:43
asdf: pomóc czy już nikt nie jest zainteresowany?
23 wrz 21:55
oioiuo:

δΩ∫łłłknklpl[l'lkl;
12 wrz 19:59
gtrrr:

ok.Skoro ma być większa to napisane jest żeby uzasadnić.
17 wrz 17:06
KUPA: Wut ?
19 wrz 18:09
kamil: yyy
25 wrz 19:40
jj: jj
28 wrz 17:17
jlj: π
δ
γ
5 paź 17:49