Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = (3x 2 − 4x + 12) / (x 2 + 4) , gdzie
cotojest: Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = (3x 2 − 4x + 12) / (x 2 + 4) , gdzie x należy do R,
przyjmuje najmniejszą wartość równą 2, zaś największą równą 4. Material klasa 2 lo
18 wrz 19:36
Eta:
| | 3x2−4x+12 | |
y= |
| , Df = R |
| | x2+4 | |
to y(x
2+4)= 3x
2−4x+12)
yx
2+4y −3x
2+4x−12=0
(y−3)*
x2+4
x+4y−12=0 , y≠3 a=y−3, b= 4, c= 4y−12
równanie a
x2+b
x+c ze zmienną
x ma rozwiązanie, jeżeli Δ≥0
Δ= 16−4*(y−3)*(4y−12)= 16 −16(y−3)(y−3) = 16−16(y−3)
2
Δ≥0⇔ 16−16(y−3)
2≥0 / : (−16)
(y−3)
2 −1≤0
|y−3|≤1 ⇒ y∊<2,4>
zatem y
min= 2 , y
max= 4
c.n.u
18 wrz 23:30
Piotr:
c.n.u
18 wrz 23:40
Eta:

od
c.n.u
18 wrz 23:44
Ajtek:
miś łap

Cześć
Piotr, dawno Ciebie nie widziałem na forum.
18 wrz 23:45
Piotr:
Hej
Ajtek, pojawiłem się parę dni temu. i zwróciłem uwagę, że Ciebie brak
18 wrz 23:49
Ajtek:
Jestem, tylko jeszcze nie wszedłem "we wrzesień"

.
18 wrz 23:50
Piotr:
ja się pojawiłem na wrzesień, bo wiedziałem, że zacznie się dziać
18 wrz 23:51