ciąg geometryczny
Kamilla: Wyznacz rosnący ciąg geometryczny, wiedząc, że suma wyrazów skrajnych jest równa 34, iloczyn
tych wyrazów 64, a suma wszystkich wyrazów w ciągu wynosi 62.
Zrobiłam układ równań:
a
1 + a
n = 34
a
1 * a
n = 64
więc
a
1 + a
1 * q
n−1 = 34
a
1 * a
1 * q
n−1 = 64
| | 64 | |
z drugiego wyznaczam q = |
| i wstawiam do pierwszego
|
| | a1 2 | |
| | 64 | |
a1 + a1 * |
| = 34 / * a1
|
| | a1 2 | |
a
1 2 − 34a
1 + 64 = 0
rozwiązuje równanie, delta wynosi 900, pierwiastek z delty 30, zatem a
1=2 a
2=32
nie mam pojęcia, co dalej i czy w ogóle, to co zrobiłam, jest dobrze..
mógłby ktoś pomóc?
11 wrz 14:08
Bogdan:
Dobrze z małymi poprawkami:
| | 64 | |
Piszesz: "z drugiego równania wyznaczam q", nie q, ale qn−1, czyli qn−1 = |
| . |
| | a12 | |
| | 64 | |
Po wstawieniu |
| do pierwszego równania i wymnożeniu go przez a1 |
| | a12 | |
otrzymujesz a
12 + 64 = 34a
1 ⇒ a
12 − 34a
1 + 64.
Dalej Δ.
Powinnaś otrzymać a
1 = 2 lub a
1 = 32.
| | 64 | |
Teraz trzeba obliczyć q z zależności: qn−1 = |
| |
| | a12 | |
11 wrz 14:17
Kamilla: q
n−1 = 16
q
n−1 = 0,0625
a jak samo q obliczyc?
11 wrz 14:26
Bogdan:
Nie zamieniaj na liczby dziesiętne.
| | 64 | | qn | |
qn−1 = |
| ⇒ qn−1 = 16 ⇒ |
| = 16 ⇒ qn = 16q |
| | 22 | | q | |
lub
| | 64 | | 1 | | qn | | 1 | | 1 | |
qn−1 = |
| ⇒ qn−1 = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ qn = |
| q |
| | 322 | | 16 | | q | | 16 | | 16 | |
| | 1 | |
Wyznaczone a1 (2 oraz 32) i qn (16q oraz |
| q) wstaw do równania: |
| | 16 | |
| | 1 − qn | |
62 = a1 |
| w miejsce a1 i qn. |
| | 1 − q | |
11 wrz 14:32
Bogdan:
Ile wyszło q? Jedno z rozwiązań trzeba odrzucić z uwagi na to, że ciąg jest rosnący.
11 wrz 14:40
Kamilla: czyli q = 2 lub q = 1/2
żeby ciąg był rosnący q = 2
zatem
a
n = 2 * 2
n−1
tak?

slicznie dziękuję
11 wrz 14:46
Bogdan:
Tak, ale dokończmy. an = 2*2n−1 = 2n.
a1 = 2, a2 = 4, a3 = 8, a4 = 16, a5 = 32
11 wrz 15:07
Gonia918: Jaką jednakową liczbę należy dodać do każdej z liczb 1,10,46,aby otrzymane sumy utworzyły ciąg
geometryczny ?
11 wrz 19:43
zulus:
Jeżeli liczby a,b, c tworzą ciąg geometryczny to b2 = a*c
więc masz:
1 +x , 10 +x , 46 +x ..... tworzą ciąg geom.
to ( 10+x)2 = ( 1 +x)( 46 +x)
rozwiąż to równanie i podaj x
11 wrz 19:50
johnny: pierwszy moment można było zrobić dużo łatwiej, po prostu układ równań z pierwszych dwóch,
metodą podstawiania wyliczyć a1 z funkcji kwadratowej
18 wrz 23:47
eloszka: jak wyznaczyć z sumy ciagu geometrycznego wzor na q? jak w pierwszym poscie
18 wrz 20:53