Układ równań
Kostek:
Jak rozwiązać taki układ
| ⎧ | |x|+|y|=z | |
| ⎨ | |x|+|z|=y |
|
| ⎩ | |y|+|z|=x | |
19 wrz 19:58
Saizou : x,y,z ≥ 0 inaczej to nie ma sensu
x+y=z
x+z=y
y+z=x
x+x+y=y
y+x+y=x
2x=0 →x=0
2y=0→y=0
z=0
czy jakoś tak
19 wrz 20:43
Trivial:
Najpierw tak jak Saizou trzeba zauważyć, że x,y,z ≥ 0. Potem:
x + y − z = 0
x − y + z = 0
−x + y + z = 0
Układ ten jest układem jednorodnym i ma rozwiązania nietrywialne tylko wtedy, gdy jego
wyznacznik jest równy zero. Liczymy:
W = −1 − 1 − 1 + 1 − 1 − 1 = −4 ≠ 0.
Zatem (x,y,z) = (0,0,0).
19 wrz 20:52
Saizou : Trivial to czemu to rozwiązałeś jak to rozwiązania
nietrywialne
19 wrz 20:57
Trivial: Ten układ ma tylko rozwiązanie trywialne.
19 wrz 20:58
Saizou :
19 wrz 20:59
19 wrz 21:00
Saizou : to już nie na moją głowę, to wyższe cosie
19 wrz 21:03
Trivial:
Cytat z tej strony:
Popularnym żartem w społeczności matematycznej jest stwierdzenie, iż „trywialny” jest synonimem
wyrazu „dowiedziony”, tzn. każde twierdzenie może być uważane za „trywialne”, o ile tylko
wiadomo, że jest prawdziwe. Inny żart dotyczy matematyków rozprawiających o twierdzeniu:
pierwszy mówi, że jest ono „trywialne”, w odpowiedzi na prośbę o wytłumaczenie drugiego
przedstawia on dwudziestominutowy wywód, pod koniec którego drugi zgadza się, że twierdzenie
rzeczywiście jest trywialne.
19 wrz 21:06
PW: Taaak, podobnie jest z pięknym określeniem "jak łatwo widać" czy "jak nietrudno udowodnić"
spotykanym w książkach.
19 wrz 21:28
Trivial:
Mam taki cytat:
>>>
| | ∂2ψ | | ∂2ψ | | ∂2ψ | | 2m | |
|
| + |
| + |
| = − |
| (E−U)ψ |
| | ∂x2 | | ∂y2 | | ∂z2 | | ℏ2 | |
Transformacja równania z układu współrzędnych x,y,z do układu współrzędnych r, θ, φ jest
prosta, lecz żmudna. Wynik:
| | 1 | ∂ | | ∂ψ | | 1 | ∂ | | ∂ψ | |
|
|
| (r2 |
| ) + |
|
| (sinθ |
| ) + |
| | r2 | ∂r | | ∂r | | r2sinθ | ∂θ | | ∂θ | |
| | 1 | ∂2ψ | | 2m | |
+ |
|
| = − |
| (E−U)ψ |
| | r2sin2θ | ∂φ2 | | ℏ2 | |
<<<
Źródło: fizyka. Jay Orear.
19 wrz 21:36
Technik: Ten układ jest raczej niejednorodny, ponieważ po prawej stronie znajdują się niewiadome
19 wrz 21:43
Trivial: Jest jednorodny po pozbyciu się modułów.
19 wrz 21:44
Technik: po pozbyciu się modułów tak ale w wersji 19:58 układ jest niejednorodny
19 wrz 21:47