Uk lady równan z funkcja wykładnicza.
john: Rozwiaz układy równań:
3
x + 3
y=28
3
x+y=27
3
x −
2y=77
Dziekuje
20 wrz 21:09
Godzio:
3x = a
3y = b a,b > 0
a + b = 28
a * b = 27 −−− teraz łatwiej ?
20 wrz 21:24
john: owszem
20 wrz 21:29
john: w tym pierwszym ladnie wyszło.A jakas podpowiedz co do drugiego?
20 wrz 21:35
Godzio:
a układ wygląda tak:
3x − 2y = 77
3x/3 − 2y = 7 ?
20 wrz 21:37
ania: 27x=9y
81x/3y=243
to jest układ równań. prosze o pomoc
18 wrz 21:26
asdf: 27x = 33x
9y = 32y
pierwszy podziel przez 9y
33x−2y = 1
drugie równanie:
34x − y = 35
masz uklad:
33x − 2y = 1
34x − y = 35 // : 35
34x − y − 5 = 1, czyli:
33x − 2y = 34x−y−5
4x − 2y = 4x − y − 5
18 wrz 21:32
Bogdan:
albo:
3x = 2y i 4x − y = 5
i teraz już jest proste
18 wrz 21:37
ania: dziękuje
18 wrz 21:38
ania: mam jeszcze jeden przykład
3x5y=75
3y5x=45
18 wrz 21:40
sushi_ gg6397228:
rozpisz liczby z prawej strony na czynniki pierwsze
18 wrz 21:53
Shantir:
3x5y=75
3y5x=45
3x5y=3*25
3y5x=9*5
3x5y=3*52
3y5x=32*5
x=1;
y=2;
18 wrz 22:42