matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Kamil:
oblicz P (AnB) jezeli: P (A) =
1
7
P (AuB) =
5
6
P (B) =
4
5
19 wrz 18:40
Piotr:
https://matematykaszkolna.pl/forum/211747.html
19 wrz 18:44
pigor:
... z własności P(AUB)= P(A)+P(B)−P(A∩B) , masz
1
4
5
P(A∩B)= P(A)+P(B)−P(AUB)=
+
−
=
7
5
6
5*6+4*7*6−5*7*5
30+7(24−25)
23
=
=
=
. ...
5*6*7
5*42
210
19 wrz 18:48