badanie funkcji.. za 2 dni poprawka.. pomocy!
soni87: f(x)=x/(x−2) DfxeR\{2}
pochodna to f'(x)=[x'(x−2)−(x)(x−2)'] / (x−2)2= −2/(x−2)2
co dalej mam zbadac monotonicznosc funkcji i ekstremum lokalne
19 wrz 13:15
Nienor: Pytasz o algorytm, czy jak dalej w tym przykładzie

Badanie monotoniczności:
Jeżeli f'(x)<0 funkcja f(x) maleje, kiedy f'(x)>0 funkcja rośnie.
Wystarczy zbadać znak pochodnej:
−2(x−2)
2>0 → (funkcja kwadratowa ramiona w dół, 1 pierwiastek, czyli nie ma wartości
dodatnich)
f'(x)<0 dla x∊(−
∞,2)∪(2,+
∞) ⇒ f↘ dla x∊(−
∞,2)∪(2,+
∞)
f(x) może (ale nie musi) mieć ekstrema tylko, gdy f'(x)=0. Jeżeli funkcja w miejscu zerowania
się pochodnej zmienia swoją monotoniczność (czyli najpierw rośnie, później maleje lub na
odwrót) to możesz odrazu pisać, że jest to miejsce zerowe. W innym wypadku musisz policzyć
drugą pochodną. Jeżeli ona się zeruje w tym samym x, to jest ten x miejscem przegięcia
funkcji, a nie ekstremum (jak x=0, przy funkcji f(x)=x
3).
W tym wypadku f'(x)=0 nie ma rozwiązania (x=2 wypada z dziedziny zarówno pochodnej, jak i
funkcji).
Gdy zdarzy się sytuacja, że ten x wypada tylko z dziedziny pochodnej, to możesz napisać, że
jest tam ostrze (Szpic jak przy funkcji f(x)=|x|).
19 wrz 13:49
soni87: aha.. pytam o to jak sie rozwiazuje te zadania ... mase czasu spedzilem na korepetycjach ale
jak siadam do zadan z ksiazki i wychodzi mi cos innego niz w odpowiedziach....
a co z tym
f(x)=x3 *ex Df=xnR
pochodna wyliczylem.. f'(x)=ex(3x2+X3)
wiedzac ze funkcja ex stale rośnie to nie ma minimum lokalnego?
19 wrz 14:29
Nienor: Nie, ex nie ma wpływu na znak, bo zawsze jest dodatnie, więc możesz je zaniedbać.
3x2+x3>0
x2(x+3)>0
f(x)↗ dla x∊(−3,+∞)
f(x)↘ dla x∊(−∞,−3)
czyli x=−3 jest ekstremum, co do x=0 nie jesteśmy pewni. Badamy więc dalej:
f''(x)=6xe2+3x2ex+3x2ex+x3ex=ex(x3+6x2+6x)
Znów zaniedbujemy ex:
x(x2+6x+6)=0 ⇔ x=0 ∨ x2+6x+6=0
Jak widać dla x=0 zeruje się druga pochodna, jest to więc punkt przegięcia funkcji, nie
ekstremum.
19 wrz 14:48
soni87:

tak powinien wygladac wykres? jak mamy x
2 przed nawiasem to traktujemy jak zero?
20 wrz 00:08