FIZYKA
wojtek: FIZYKA: KINEMATYKA
W ostatniej sekundzie ruchu jednostajnie przyspieszonego bez predkosci początkowej ciało
przebyło
drogę 16,5. Przyspieszenie a =3m/s2.
a) oblicz calkowity czas trwania tego ruchu
b) predkosc ciała po 10 sekundach ruchu
Proszę o pomoc w tym zadaniu
18 wrz 22:49
Trivial:
a = 3 m/s
2
Δs = 16.5 m
Δt = 1 s
a) Przez t oznaczmy czas całkowity ruchu. Przez t−Δt oznaczamy czas Δt sekundę przed
zakończeniem ruchu. Mamy:
s(t) =
12at
2
s(t−Δt) =
12a(t−Δt)
2
Δs = s(t) − s(t−Δt) =
12a[t
2 − (t−Δt)
2] =
12aΔt(2t−Δt)
| | 1 | | Δs | |
t = |
| Δt + |
| = ... |
| | 2 | | aΔt | |
b) v(t) = at
v(10) = ...
18 wrz 23:07