Wykorzystując dane, oblicz przybliżone wartości logarytmów.
pytanko: Jeśli log5=0,699, to ile wynosi log25? Oblicz przybliżoną wartość.
Podobnie: log11=1,04, ile wynosi log511=? etc.
Nie było mnie, gdy nauczyciel tłumaczył logarytmy i nie wiem, jak się zabrać do zadania.
18 wrz 22:12
pytanko: oj, pomyliłam tematy, tu są potęgi − da radę to przenieść? przepraszam.
18 wrz 22:13
Basia:
do (1) powinien być jeszcze podany log2 (możesz odczytać z kalkulatora, albo z tablic)
18 wrz 22:15
5-latek: log2=0,301
18 wrz 22:20
Eta:
| | 10 | |
log2= log |
| = log10−log5=1−log5 |
| | 5 | |
| | log5 | |
log25= |
| =........ |
| | 1−log5 | |
18 wrz 22:20
pytanko: Dzięki, mam też podane niektóre inne wartości, to zadanie już ogarniam.
18 wrz 22:37
pytanko: A to: log3(5−x)=−2?
Nie jestem pewna, czy dobrze to rozwiązuję.
18 wrz 22:46
Ajtek:
Z definicji logarytmu:
logab=c ⇔ ac=b oraz a>0 i a≠1i b>0
I założenie 5−x>0
18 wrz 22:48
Ajtek:
Witam
basia,
Eta,
5−latek 
.
18 wrz 22:49
Ajtek:
Basia oczywiście
18 wrz 22:49
5-latek: LIczba logarytmowana >0 to 5−x>0 to x......napisz
Teraz z definicji logarytmu log
ab=c to a
c=b
−2
3=5−x rozwiaz to i sprawdz z dziedzina
https://matematykaszkolna.pl/strona/1702.html tu masz innne przyklady rozwiazane . Klikaj na niebieska strzalke
18 wrz 22:57
5-latek: Witaj
Ajtek
18 wrz 22:58