rzowiąż równanie
stripe: Rozwiąż równanie:
19 wrz 12:26
Nienor: 1. Policz dziedzinę
| | x3+8 | |
x≠0 ∧ |
| ≥0 ⇔ (x3+8)x≥0 |
| | x | |
(x+2)(x
2−2x+2)x≥0
x∊(−
∞,−2]∪(0,+
∞)
2.x−2<0 x<2
Lewa strona dodatnia, prawa ujemna, spełnione zawsze (w dziedzinie rzwiązań)
x∊(−
∞,−2]∪(0,2)
3.x−2>0 x>2
Zakładamy, że obie strony są dodatnie Funkcja kwadratowa dla x>0 jest funkcją różnowartościową
i rosnącą, czyli można wnioskować:
Jeżeli a,b>0 i a
2≥b
2 to a≥b
x
3+8≥x
3−4x
2+4x
x
2−x+2≥0
Δ=−7
x∊ℛ(plus dziedzina)
x∊(2,+
∞)
4. x−2=0 x=2
8≥0
x=2 spełnia równanie.
Podsumowując:
x∊(−
∞,2]∪(0,+
∞)
Dawno tego nie robiłam, więc nie wiem, na ile to ,,przejdzie''.
19 wrz 13:05
PW: Zacznijmy nietypowo, nie ustalając dziedziny nierówności możemy mieć pewność, że rozwiązaniami
są wszystkie liczby x≤2 (należące do dziedziny),, gdyż prawa strona nierówności jest dla
takich x liczbą ujemną lub zerem, a lewa − nieujemną.
Teraz ustalmy dziedzinę. Z uwagi na definicję pierwiastka i fakt, że dzielenie przez zero nie
jest zdefiniowane, dziedziną są x, dla których
(x
3+8)•x≥0 i x≠0
(x+2)•(x
2−2x+4)•x≥0 i x≠0
Drugi czynnik jest trójmianem o wyróżniku Δ<0 i dodatnim współczynniku przy x
2, przyjmuje
zatem tylko wartości dodatnie, wobec tego dziedziną jest zbiór x, dla których
x(x+2)≥0 i x≠0.
Warto narysować tu parabolę o miejscach zerowych 0 i −2 i podpisać: dziedziną jest zbiór
(−
∞,−2>∪(0,
∞).
Po połączeniu tej informacji z początkową uwagą mamy już część odpowiedzi: na pewno
rozwiązaniami są wszystkie x∊(−
∞,−2>∪(0,2>. Pozostaje rozwiązać zadaną nierówność dla
x∊(2,+
∞). Dla takich x obie strony nierówności są liczbami dodatnimi, podniesienie nierówności
stronami do kwadratu daje nierówność równoważną:
x
3+8≥x(x
2−4x+4)
x
3+8≥x
3−4x
2+4x
x
2−x+2≥0,
która nie ma rozwiązań.
Udzielić odpowiedzi.
Skoro już bawimy się, to podam jeszcze "mniej szkolny" sposób rozwiązania zadanej nierówności
dla x>2
| | x3+8 | | 8 | |
f(x) = |
| =x2+ |
| >x2, |
| | x | | x | |
a więc
√f(x) >
√x2 = x >x−2
19 wrz 13:13
PW: Nienor, jakbyśmy byli od jednej matki, tyle że ja dłużej pisałem (nie widziałem oczywiście
Twojego rozwiązania, sam byłem "w trakcie")
19 wrz 13:16
ZKS:
Rozwiązaniem jest x ∊ (− ∞ ; −2] ∪ (0 ; ∞).
19 wrz 13:24
PW: [N{ZKS]] , dobrze że jesteś, dziękuję. Wspaniały wniosek wyciągnąłem o nierówności x2−x+2≥0.
Dobrze chociaż, że moja druga wersja miała prawidłowy przebieg.
Jednak przy pisaniu "on line" uwaga jest mocno rozproszona i nawet nie zauważyłem, że wniosek
wyżej był odwrotny.
19 wrz 13:32
ZKS:
Sugerowałem się ostateczną odpowiedzią jaką napisała Nienor ale widocznie tam był
chochlik.
19 wrz 13:33
ZKS:
Proponowany sposób "mniej szkolny" jest świetny. Gratuluję pomysłu.
19 wrz 13:39
PW:
19 wrz 13:41
stripe: o kurcze! dzięki wielkie

jeszcze nie przeanalizowałem, ale już się za to zabieram
19 wrz 14:17