Fizyka
asd: W jaki sposób w ruchu jednostajnie przyspieszonym przy v
o szybkość ciała zależy od drogi

Nie mam pojęcia, jak mam to udowodnić.
18 wrz 20:25
asd: vo=0*
18 wrz 20:25
PW: Na małym odcinku
to prędkość (przeciętna − mierzymy przebytą drogę w chwili t
2 i t
1)..
A jeśli różnica t
2−t
1 będzie dążyła do zera, to otrzymamy:
− dla matematyka S'(t
1) − pochodną drogi jako funkcji czasu w punkcie t
1
− dla fizyka − prędkość chwilową, prędkość w chwili t
1.
Podobnie pomyśleć o przyspieszeniu.
18 wrz 20:36
asd: tyle, że odpowiedź w książce to:
v=√2as
18 wrz 20:38
PW: Chyba że to liceum i idzie tylko o przekształcenie gotowych wzorów.
18 wrz 20:39
asd: tak liceum
18 wrz 20:44
asd: up
18 wrz 21:20
Mateusz: Czy:
v0 = 0?
18 wrz 21:48
Mateusz: Nie zauwazyłem wczesniej zresztą to widac z odpowiedzi
| | at2 | |
skoro v0=0 to droga w tym ruchu wynosi S= |
| i predkosc koncowa v=at |
| | 2 | |
mamy więc układ rownan:
{ v=at/:t
{ 2s=vt
v
2=2as/
√
v=
√2as
18 wrz 22:10