; )
Justyna: Pomoże ktoś, bo ja już przestałam myśleć i nie za bardzo wiem jak wyrysować do tego drzewko..
a więc to zadanie:
Wybieramy trzy karty z talii 24 kart, składających się ze wszystkich figur oraz dziewiątek i
dziesiątek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a)wszystkie wylosowane karty to kiedy,
b) wśród tych kart jest jedna figura,
c)wśród tych kart jest as ?
z góry dzięki ; )
18 wrz 19:58
18 wrz 20:02
Justyna:

COŚ TAKIEGO ?
18 wrz 20:04
Justyna: OK, to jednak dobrze myślałam, wielkie dzięki
18 wrz 20:05
alfa i omega: b)
To drugie chyba tak będzie
| | 8 | | 16 | | 15 | | 16 | | 8 | | 15 | | 16 | | 15 | | 8 | |
P(B)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| | 24 | | 23 | | 22 | | 24 | | 23 | | 22 | | 24 | | 23 | | 22 | |
18 wrz 20:11
alfa i omega: w c) to chyba lepiej policzyć zdarzenie przeciwne
18 wrz 20:13
Justyna: może ktoś dać wskazówki do b )?
drzewko mam podobne do tego co powyżej, tyle że inne dane
18 wrz 20:22
5-latek: A jak CI jest w nowej szkole
18 wrz 20:26
Justyna: Alfa i omega, w b masz polecenie jedna figura, a po twoich obliczeniach widzę, że chyba brałaś
pod uwagę dwie figury, chyba że mam żle..
18 wrz 20:26
alfa i omega: no źle zrobiłem b) ja zrobiłem jakby miała być jedna liczba a nie figura
18 wrz 20:34
alfa i omega: powinno być
16/24*8/23*7/22+8/24*7/23*16/22+8/24*16/23*7/22=
18 wrz 20:36
Mila:

a)
figury:
4A,4K,4D,4W − 16
24−16=8 blotek
a)A− wlosowano jedną figurę
| | 16 | | 8 | | 7 | | 8 | | 16 | | 7 | | 8 | | 7 | | 16 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 24 | | 23 | | 22 | | 24 | | 23 | | 22 | | 24 | | 23 | | 22 | |
| | 16*8*7 | | 56 | |
=3* |
| = |
| |
| | 24*23*22 | | 253 | |
b)B− wśród tych kart jest as.
18 wrz 21:11