w trapezie równoramiennym oblicz pole trapezu
pomocy! please: w trapezie równoramiennym w którym można wpisać okrąg długość ramienia ma 4 cm.
kąt ostry trapezu ma 30stopni oblicz pole trapezu
18 wrz 19:07
Kejt: moje!
18 wrz 19:08
Kejt:

z własności trójkąta o kątach 30
o;60
o;90
o:
h=2
Jeśli w czworokąt można wpisać okrąg tzn., że suma jego przeciwległych boków jest taka sama,
tj. u nas:
suma podstaw=suma długości ramion
zatem: a+b=8
dokończ
18 wrz 19:15
pomocy! please: nie czaje tego od 1+b=8
czyli podstawy maja po 4?
ale pola nie obicze jak
18 wrz 19:28
Kejt: a i b to podstawy zgodnie z ww. twierdzeniem ich suma jest równa sumie długości ramion
dlaczego nie policzysz? wszystkie dane masz.
18 wrz 21:06