Dystrybuanta
Karo: Na ospę można nie zachorować albo tylko raz. Badania w pewnym regionie dowiodły, że 94%
populacji przebyło tę chorobę. Dla zmiennej losowej X zdefiniowanej jako liczba zachorowań na
osobę u losowo wybranej osoby z tego regionu, obliczyć dystrybuantę i wartość oczekiwaną.
18 wrz 22:45
Aga1.: Spróbuję rozwiązać, ale ktoś powinien sprawdzić.
Jest to zmienna typu skok0wego
P[X=0]=0,06
P[X=1]=0,94
Wartość oczekiwana
EX=0*0,06+1*0,94=0,94
Dystrybuanta
F(x)=0,gdy x∊(−∞,0>
0,06 , x∊(0,1>
1, x∊(1,∞)
18 wrz 23:02
Karo: a czy w tej dystrybuancie nie powinno być na końcu
0,94, x∊ (1,∞) ?
18 wrz 23:23
Aga1.: Na początku jest zawsze F(x)=0, a na końcu zawsze F(x)=1i zawsze z prawej strony przedział
domknięty, a z lewej otwarty.
19 wrz 10:24
Trivial:
Aga1, Twoja dystrybuanta ma źle domknięte przedziały. Powinno być:
{ 0 dla x∊(−∞,0)
F(x) = { 0.06 dla x∊[0, 1)
{ 1 dla x∊[1,+∞)
Niebieskie kropki (dla X = 0 pokrywa się z czerwoną) to prawdopodobieństwa dla X=0 oraz X=1.
19 wrz 13:22
Trivial:
Właściwie zależy to od definicji dystrybuanty. U Ciebie jest zdefiniowana tak:
F(x) = P(X
< x)
U mnie tak:
F(x) = P(X
≤ x)
Z tego co sobie przypominam, to obie wersje są OK, o ile ma się świadomość, której się używa,
także przepraszam za pochopne osądzanie.
19 wrz 13:28