Proste zadanko ;)
Kornelia: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30% a następnie obniżono o 20%. Zatem cenę towaru
obniżono o?
18 wrz 20:21
math: 0,8*(0,7x)=0,56x=x−0,44x.
o 44%
Chyba
18 wrz 20:22
5-latek: Chyba czy chyba napewno
18 wrz 20:25
bezendu:
k−100%
x−70%
0,7k−100%
x−20%
x=0,14
0,7−0,14=0,56k gdzie k to cena początkowa towaru
18 wrz 20:38
Bogdan:
Proporcje przy zadaniu z cenami? Można, ale trochę nie wypada. Po prostu 0,7*0,8 = 0,56,
a więc cenę obniżono o 44% (to jest zadanie z arkuszy maturalnych za 1 pkt i szkoda czasu
na inny sposób).
18 wrz 20:43