matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłupy
Damian:
Oblicz objętość ostrosłupa którego siatką jest kwadrat o boku a. Kompletnie nie wiem jak to ma wyglądać
18 wrz 19:25
dero2005:
a
|AW| = |CW| =
2
|BW| = a
a
|AC| = c =
√
2
2
a
|CB| = |AB| = b =
√
5
2
a
|DW| = h
s
=
√
2
4
3
|DB| = h
p
=
a
√
2
4
h
p
*H = h
s
*a
a
|OW| = H =
3
c*h
p
3
P
p
=
=
a
2
2
8
P
p
*H
a
3
V =
=
3
24
19 wrz 16:56